«Οι επόμενες δέκα μέρες θα είναι μέρες δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες», αναγνώρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την πανδημία και ζήτησε «σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».
Μίλησε για την προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ της διατήρησης της δημόσιας υγείας και του ανοίγματος της οικονομίας, αρνήθηκε ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού, τα πράγματα στην Ελλάδα, όπως είπε, είναι καλύτερα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε πως «έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ».
Ως βασική αιτία διασποράς ιού προσδιόρισε τη διασκέδαση των νέων ανθρώπων και υπογράμμισε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε επιβάλλει χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε την βραδινή διασκέδαση νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη να έχουν ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα τα δραστικά μέτρα».
Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τις τρεις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση της μάχης, εκτίμησε ότι το εμβόλιο μπορεί να έρθει στη χώρα μας ακόμα και τον Ιανουάριο, ενώ υποστήριξε πως «ουδέποτε η κυβέρνηση διεκδίκησε εύσημα αποκλειστικότητας για την επιτυχία στο πρώτο κύμα της πανδημίας».
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε:
Τι οδήγησε στο δεύτερο lockdown: «Από το τέλος του πρώτου απαγορευτικού, ο στόχος όλων μας ήταν να αποφύγουμε ένα δεύτερο δρακόντειο lockdown, που θα τραυμάτιζε την οικονομία και την οικονομία. Έπρεπε εμείς, όπως και όλες οι άλλες χώρες, να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε δύο παράλληλες και αντίθετες ανάγκες, την προστασία της δημόσιας υγείας και τη στήριξη της οικονομίας και τη κοινωνίας. Επιλέξαμε τις τοπικές παρεμβάσεις, εξηγήσαμε ότι αν μπορέσουμε να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί, θα μπορέσουμε να αποφύγουμε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown, το ίδιο έκαναν και οι άλλες χώρες. Είχα πει στην Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου ότι υπάρχει ένα στοίχημα που δεν ξέρουμε αν μπορούμε να κερδίσουμε, αν έχουμε τη δυνατότητα να περιορίσουμε τον ιό με μέτρα πιο χαλαρά από ένα οριζόντιο lockdown. Όχι, δεν μπορούμε να το κάνουμε και στην ίδια διαπίστωση κατέληξαν και όλες οι άλλες χώρες. Δεν καταφέραμε δυστυχώς να συγκρατήσουμε τις εστίες έξαρσης του ιού ώστε να μην αντιμετωπίζουμε εκθετική αύξηση, όπως σήμερα. Επειδή ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε όλη τη χώρα, επιλέξαμε τη λύση του οριζόντιου lockdown, έτσι όπως έχει δρομολογηθεί. Σε σχέση με το Μάρτιο και Απρίλιο υπάρχουν δύο διαφορές, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική και τα δημοτικά σχολεία είναι ανοιχτά. Και αυτή την απόφαση την πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες που αντιμετώπισαν ακριβώς την ίδια επιθετική συμπεριφορά του ιού».
Για το άνοιγμα του τουρισμού: «Στην Ελλάδα ο συναγερμός σήμανε από τις αρχές του φθινοπώρου, για δύο μήνες βλέπαμε μια αύξηση των κρουσμάτων λελογισμένη και ελεγχόμενη, που σύμφωνα με τις δικές μας αναλύσεις δεν συνδέεται με το άνοιγμα του τουρισμού. Χώρες που έμειναν τελείως κλειστές, όπως το Ισραήλ, που δεν δεχόταν κανέναν επισκέπτη, είδαν τη δεύτερη έξαρση του ιού τον Σεπτέμβριο. Εάν η έξαρση του δεύτερου κύματος συνδεόταν με τουρισμό, θα έπρεπε να την είχαμε δει νωρίτερα και όχι τώρα. Κύριε Τσίπρα, μας ζητούσε στις 18 Μαΐου να ανοίξουμε τον τουρισμό και μας κατηγορούσατε γιατί δεν το έχουμε κάνει ακόμα. Ανοίξαμε τον τουρισμό οργανωμένα, αν κάναμε εκ των υστέρων αυτό που μας είχατε πει εσείς, δηλαδή υποχρεωτικά τεστ σε όσους ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, θα είχαμε το 10% από αυτό που τελικά είχαμε, θα ισοδυναμούσε με το κλείσιμο του τουρισμού και όχι με το άνοιγμά του. Αν λέγαμε ότι δεν θέλαμε τουρισμό, αντί για 5 δισ. έσοδα, θα είχαμε το 10%».
Για το Eθνικό Σύστημα Yγείας: «Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε το μεσοδιάστημα που μεσολάβησε από το πρώτο κύμα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και προσωπικό τις ΜΕΘ. Από εκεί και πέρα, είδαμε τις τελευταίες 10 μέρες μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας κάθε μέρα θα δεχόταν πάνω από 1.000 ασθενείς και 100 τουλάχιστον θα χρειάζονταν ΜΕΘ. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητές μας. Κάποιοι συμπολίτες μας θα εισαχθούν σε αυτές και κάποιοι δυστυχώς θα καταλήξουν, όσες ΜΕΘ και αν υπάρχουν. Δεν έχει βρεθεί ένας υπουργός Υγείας στην Ευρώπη που να μην έχει καταλήξει στην ίδια διαπίστωση. Όσες ΜΕΘ και να έχουμε, δεν αντέχει ένα σύστημα υγείας αν δεν χτυπήσουμε το πρόβλημα στην αρχή της αλυσίδας. Θέτω ένα υποθετικό ερώτημα: Αν είχαμε 3.000 – 5.000 ΜΕΘ, θα είμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης που θα παίρναμε; Τότε 1.500 συμπολίτες μας θα έχαναν τη ζωή τους κάθε εβδομάδα».
Η βασική αιτία διασποράς του ιού: «Μπροστά στο τσουνάμι που αντιμετωπίζουμε σήμερα, οφείλουμε σήμερα να ορθώσουμε ένα κυματοθραύστη, πολλά σχέδιά μας προδόθηκαν από τη συμπεριφορά κάποιων, ας το αναγνωρίσουμε, μην κλείνουμε το μάτι σε κάποιους που υπονόμευσαν την προσπάθεια τιθάσευσης του ιού. Η βασική αιτία διασποράς ιού ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων, δεν το λέω ως κριτική, αλλά ως διαπίστωση που πρέπει να ακουστεί. Τα δεδομένα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης. Είμαι έτοιμος να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι για το αν πολεμήσαμε. Φτάσαμε έτσι στο νέο απαγορευτικό Νοεμβρίου, στόχος είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού ώστε να μειωθεί η μετάδοση του ιού για να αντέξουν τα νοσοκομεία μας. Αν το πετύχουμε, θα κάνουμε τις γιορτές σε ομαλότερες συνθήκες. Όλοι να δείξουμε υπευθυνότητα, ξέρω πως η κοινωνία είναι κουρασμένη, αγχωμένη. Δεν πείθουμε τους πολίτες με την ίδια αποτελεσματικότητα ότι πρέπει να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα περιορισμού κινητικότητας. Εντύπωσή μου είναι ότι πρέπει να πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα από τον Μάρτιο για να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να μετακινούμαστε το βράδυ με τη δήθεν δικαιολογία της άσκησης, πηγαίνοντας από το ένα σπίτι στο άλλο».
Τι θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά: «Θα μπορούσαμε να έχουμε επιβάλλει χρήση μασκών νωρίτερα, να περιορίσουμε την βραδινή διασκέδαση νωρίτερα και στη Θεσσαλονίκη να έχουν ληφθεί μια εβδομάδα νωρίτερα τα δραστικά μέτρα. Δεν είδα έναν από αντιπολίτευση να εισηγείται αυτά».
Στοχοποίηση των επιστημόνων: «Ο κ. Πολάκης χίμηξε στον κ. Τσιόδρα, ανακαλύψατε και εσείς εργαλειοποίηση των επιστημόνων, σας σκανδάλισε τόσο πολύ που απευθύνθηκα στον ενικό στον κ. Τσιόδρα, έναν άνθρωπο που επικοινωνώ πολλές φορές κάθε μέρα και έχει δημιουργηθεί μια οικειότητα. Όμως το συγκεκριμένο γεγονός δεν ήταν τυχαίο γεγονός, θέλω να τονίσω το βίντεο που στοχοποιείτε προσωπικά τον κ. Τσιόδρα, τον βάλατε σε ένα βίντεο, επιλέξατε την πολιτική στοχοποίηση των επιστημόνων αντί της στοχοποίησης της κυβέρνησης, με αυτόν τον τρόπο υποβιβάζετε την πολιτική αντιπαράθεση. Είναι η μοιραία κατάληξη ενός αντιπολιτευτικού κατήφορου που δεν δίνει λύση στα προβλήματα, αλλά προβλήματα στις λύσεις που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση».
Απάντηση στις 3 προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για την αντιμετώπιση της κρίσης
«Ζητάτε να παγώσουμε το προεκλογικό πρόγραμμά μας για έξι μήνες μέχρι να περάσει η πανδημία, να αλλάξει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την ώρα που δίνει την καθημερινή μάχη και να συνέλθει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών λες και δεν έχετε καθημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Επειδή δεν έχετε σχέδιο, μας λέτε να συγκυβερνηθεί η χώρα, θέλετε να γίνεται εταίρος της κυβέρνησης όταν μας κατηγορούσατε για ‘πολιτικούς απατεώνες’. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση, σοβαρή αντιπολίτευση δεν έχει. Σε λίγο θα ζητήσετε να παραιτηθεί όλη κυβέρνηση και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Παντού στον κόσμο δεν έχει ανασταλεί ο πολιτικός διάλογος, αυτός όμως πρέπει να συνοδεύεται από δημιουργικές προτάσεις. Δεν μας έχει πει η αντιπολίτευση: Έπρεπε ή δεν έπρεπε να πάμε τώρα σε lockdown; Έπρεπε να πάμε νωρίτερα; Από κανέναν δεν το είχα ακούσει. Έπρεπε ή όχι να στηρίξουμε πραγματική οικονομία; Τελικά πρέπει ή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς; Ακούμε ή όχι τις συστάσεις τους έστω και όταν αλλάζουν άποψη, επειδή αλλάζουν τα δεδομένα;».
Για το εμβόλιο: «Μπαίνουμε ίσως στην πιο δύσκολη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας, όλοι να κρατηθούμε όρθιοι ώστε όταν έρθει το εμβόλιο να κρατηθεί όρθια η κοινωνία. Σε αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχουν ανάγκη από σύμπνοια, από ψύχραιμη κριτική αντιπάλων, όχι από ανοησίες. Ανεβαίνουμε ένα βουνό και βλέπουμε την κορυφή, υπάρχουν αρκετές χαράδρες και γκρεμοί, αλλά βλέπουμε την κορυφή, είναι το εμβόλιο από μία τουλάχιστον εταιρία. Η κυβέρνηση διαθέτει ήδη σχέδιο προμήθειας εμβολίου και θωράκισης πληθυσμού, θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις των κομμάτων ώστε αυτό το σχέδιο θα γίνει αποτελεσματικότερο. Να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν. Θα έχουμε εμβόλια στη διάθεσή μας, ενδεχομένως και τον Ιανουάριο, θα έρθουν σταδιακά. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε, στο τέλος αυτής της διαδρομής υπάρχει ένα εμβόλιο για να αντιμετωπίσουμε οριστικά αυτή την πρωτοφανή κρίση. Το τέλος αυτού του εφιάλτη να βρει όλους τους πολίτες υγιείς και τον παραγωγικό ιστό της χώρας έτοιμο να ξαναπιάσει το νήμα της ανάπτυξης».
Για την πορεία του Πολυτεχνείου: «Εγκληματική η στάση όσων εν μέσω πανδημίας βλέπουν ακόμα και μιλούν ακόμα για την πορεία του Πολυτεχνείου, παραβλέποντας ότι δεν υπήρχαν εκδηλώσεις καις για άλλες μεγάλες επετείους. Μπορούμε να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών με μια σεμνή τελετή κατάθεσης στεφανιού στο Πολυτεχνείο. Να δηλώσετε τα κόμματα ότι δεν θα συμμετέχετε σε καμία πορεία, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά, όπως πήρε απόφαση να μην εορταστεί και η 28η Οκτωβρίου».
Πηγές:
Euro2day
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κατάχρηση οπιοειδών μπορεί να αλλάξει τον εγκέφαλο [μελέτη]
Είναι αρκετό το ''ικανοποιητικό'' σεξ στα ζευγάρια;
Ο ΕΕΣ παρουσίασε τα αποτελέσματα Πανελλαδικής Έρευνας Κοινής Γνώμης της εταιρείας PULSE RC