Αχτίδα αισιοδοξίας για πιθανή μείωση της ασφυκτικής πίεσης στο σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα, αρχίζει να διαφαίνεται από την εικόνα των δύο τελευταίων εφημεριών στη συμπρωτεύουσα. Από τις ενδείξεις προκύπτει κάποια υποχώρηση του αριθμού των εισαγωγών στις κλινικές Covid για νοσηλεία, χωρίς ωστόσο αυτή να συνοδεύεται και από αντίστοιχη τάση στις ΜΕΘ. Εκεί, η κατάσταση παραμένει δραματική, με τον αριθμό των διασωληνωμένων όχι μόνο να μην υποχωρεί, αλλά και να αυξάνεται καθημερινά, μειώνοντας ώρα με την ώρα τις ελάχιστες διαθέσιμες κλίνες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, που βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα, αν επιβεβαιωθεί η τάση μείωσης των εισαγωγών, θα χρειαστεί ένα διάστημα μιας με δύο εβδομάδων έως ότου να περάσει η ίδια εικόνα και στις διασωληνώσεις και να αρχίσει το σύστημα να παίρνει "ανάσες".

Η χθεσινή γενική εφημερία στο "Ιπποκράτειο", που έληξε στις 8 το πρωί του Σαββάτου, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με μείωση των εισαγωγών σε θαλάμους Covid. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο "Ιπποκράτειο", Χρήστο Τζελέπη, έγιναν περίπου 80 εισαγωγές συνολικά, έναντι 117 στην προηγούμενη εφημερία του ίδιου νοσοκομείου την Τρίτη, 17 Νοεμβρίου.

Παρόμοια εικόνα είχε καταγραφεί στο νοσοκομείο "Παπαγεωργίου", στο οποίο έγιναν 60 εισαγωγές στην εφημερία της Πέμπτης, έναντι άνω των 100 στην προηγούμενη εφημερία του. Από τις 8 το πρωί του Σαββάτου, τη σκυτάλη έχει παραλάβει το νοσοκομείο "Παπανικολάου".

"Είναι μια πρώτη ένδειξη πως ίσως πάμε σε ύφεση, αν και είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα. Πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην ίδια εικόνα και στις επόμενες εφημερίες", είπε στο iatronet ο κ.Τζελέπης και πρόσθεσε: "τα νοσοκομεία είναι ασφυκτικά γεμάτα, το Ιπποκράτειο νοσηλεύει σήμερα 270 ασθενείς με συμπτώματα Covid. Ευελπιστούμε να δούμε το επόμενο διάστημα τάσεις υποχώρησης και σε αυτόν τον τομέα και κυρίως στις ΜΕΘ".

Μάχη

Στις ΜΕΘ η κατάσταση παραμένει οριακή, με ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό να δίνουν μάχη σε συνθήκες πολέμου.

Οι 20 θέσεις ΜΕΘ στο Ιπποκράτειο αυξήθηκαν περαιτέρω σε 22, με προοπτική να φτάσουν τις 25 και τις 30 στο επόμενο διάστημα, με την ενίσχυση σε προσωπικό και την "επιστράτευση" χώρων στα διπλανά χειρουργεία. Στο σύνολό τους, είναι κατειλημμένες, με τους γιατρούς να κάνουν τουλάχιστον τρεις επιπλέον διασωληνώσεις στη διάρκεια της χθεσινής εφημερίας και διαβεβαιώνουν πως θα υπάρξει κάλυψη με νέες θέσεις αν παραστεί ανάγκη. Ωστόσο και οι εφεδρείες δεν είναι ανεξάντλητες.

"Πριν από την έξαρση της πανδημίας λειτουργούσαν 8 κλίνες ΜΕΘ και σήμερα έχουμε 22. Ουσιαστικά, όσο προστίθεται προσωπικό αυξάνονται τα κρεβάτια ΜΕΘ", ανέφερε στο Iatronet ο ακτινολόγος του "Ιπποκρατείου" και αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κούτρας, και πρόσθεσε: "Έχει μεταφερθεί προσωπικό από άλλες κλινικές για να καλύψει τις ανάγκες της ΜΕΘ, εκεί εργάζονται και οι εθελόντριες νοσηλεύτριες από την Κρήτη και άλλες περιοχές, αξιοποιούνται χώροι χειρουργείων και συνεχώς υπάρχει ενίσχυση".

Εκτός από τη νοσηλευτική κίνηση, πολίτες συρρέουν στο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό (φωτογραφία κάτω).

Εξιτήριο

Σε ό,τι αφορά τους θαλάμους νοσηλείας, η διοίκηση του νοσοκομείου εκκένωσε δύο ακόμη κλινικές - τη Δ Παθολογική και τη Νευρολογική - στο Γ Κτίριο του νοσηλευτικού ιδρύματος, εξασφαλίζοντας 60 επιπλέον κλίνες Covid. "Μένει η Παιδοχειρουργική, η οποία επίσης θα αδειάσει, και έτσι ολόκληρο το μπλε κτίριο θα μετατραπεί σε μια ενιαία κλινική Covid", σημείωσε ο κ.Κούτρας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως "λίγη και συμβολική" την επίταξη δύο ιδιωτικών κλινικών της πόλης από το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας πως με τον ρυθμό κρουσμάτων και εισαγωγών του τελευταίου διαστήματος οι 300 επιπλέον κλίνες θα καλυφθούν μέσα σε λίγες μέρες, ενώ πρότεινε να υπάρξει μέριμνα για φιλοξενία σε ξενοδοχεία ασθενών με καλύτερη κλινική εικόνα.

"Υπάρχουν αρκετοί ασθενείς που είναι έτοιμοι να βγουν από το νοσοκομείο και να επιστρέψουν σε κατ’ οίκον καραντίνα, αλλά δεν μπορούν να πάρουν εξιτήριο γιατί το οικογενειακό τους περιβάλλον δεν διασφαλίζει ότι δεν θα μεταδώσουν τη νόσο στους οικείους τους. Αν υπήρχε η δυνατότητα φιλοξενίας τους σε ξενοδοχεία, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν κρεβάτια και να δοθεί ανάσα στο σύστημα", τόνισε.

"Ευχαριστώ"

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ευχαριστεί και συγχαίρει τους γιατρούς, νοσηλευτές-νοσηλεύτριες και μαίες από την Κρήτη, την Κομοτηνή και την Αθήνα, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της διοίκησης της 4ης ΔΥΠΕ και έσπευσαν να υποστηρίζουν εθελοντικά τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Όπως αναφέρει, "με τη συνδρομή αυτών στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει όλο το προσωπικό του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, γίνεται πραγματικότητα η δέσμευση για ανάπτυξη επιπλέον κλινών ΜΕΘ Covid-19, φτάνοντας από τις 10 στις 25 και σταδιακά στις 30".

"Η ενέργεια αυτή αποτελεί απόδειξη της ανθρώπινης ευαισθησίας τους, της απεριόριστης κοινωνικής ευθύνης που αισθάνονται και της επαγγελματικής τους ακεραιότητας, στοιχεία που καθημερινά αναδεικνύονται από τους εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας. Η διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης καλωσορίζει τους υπαλλήλους αυτούς, τους ευχαριστεί ιδιαίτερα, τους συγχαίρει και εύχεται καλή διαμονή και ασφαλή ολοκλήρωση της αποστολής τους", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;
Κάνναβη και θεραπευτικές τεχνικές στον χρόνιο πόνο - Το επόμενο βήμα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας