Με βάση τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη μια άρση του lockdown την ερχόμενη Δευτέρα, υπάρχει μια χρονική υστέρηση στην απόκριση των μέτρων, σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Από τις έξι".

Φαίνεται ότι θα πάμε σε μια σταδιακή άρση μέτρων, είπε ο υπουργός, προσθέτοντας πως τα σχολεία, και για λόγους ψυχολογικής ισορροπίας των παιδιών, θα επανέλθουν στην κανονική ροή με όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις, το συντομότερο δυνατόν.

Ενδεχομένως να έπρεπε να είχαμε πάει σε πιο καθολικά μέτρα, πιο οριζόντια, σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, συμπλήρωσε. Η επιβάρυνση του ΕΣΥ έπαιξε ρόλο για την απόφαση του δεύτερου lockdown, σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όσον αφορά τις υγειονομικές δομές, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ, είχαμε 557 όταν αναλάβαμε και φτάσαμε τις 1.230 ΜΕΘ.

Όπως είπε, δεν είναι η λύση οι ΜΕΘ, θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι.

"Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψη, και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε, ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι, ώστε να μη χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ. Γιατί το λέω αυτό: αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ, αυτό θα σήμαινε, κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων, ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45% - 50%. Αρα σκοπός δεν είναι να μεγιστοποιήσουμε εκείνους που μένουν στην ειδική θεραπεία, σκοπός μας είναι να απομειώσουμε το φαινόμενο, τηρώντας τα μέτρα και προσπαθώντας όσο το δυνατόν να έχουμε μια κοινωνική αποστασιοποίηση".

ΣΥΡΙΖΑ

"Ο κ. Γεραπετρίτης, κακοποιώντας κάθε έννοια λογικής, την ώρα που η διαθεσιμότητα ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο 99%, δηλαδή δεν υπάρχουν κλίνες για τους ασθενείς, ισχυρίστηκε σήμερα ότι, αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές", σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η τυμβωρυχία και η προσβολή της κοινωνίας δεν περιορίζεται στις καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών όπως ο κ. Γεραπετρίτης ή ο κ. Γεωργιάδης. Αποτελεί την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Της κυβέρνησης που συνειδητά άφησε εν μέσω πανδημίας τα νοσοκομεία με 6.000 λιγότερους εργαζόμενους. Της κυβέρνησης που αρνείται να συνταγογραφήσει τα τεστ. Της κυβέρνησης που, αντί να προχωρήσει σε επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, επιτάσσει το δημόσιο σύστημα για τα κέρδη των λίγων. Της κυβέρνησης που καταθέτει προϋπολογισμό με περικοπές στις δαπάνες Υγείας για το 2021 εν μέσω πανδημίας.

Τίποτα πια δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές τους ευθύνες.

Πηγές:
Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management