Ισχυρή τάση υποχώρησης της επιδημίας από τα τέλη Οκτωβρίου, αποτυπώνεται στον δείκτη μετάδοσης "Rt" του κορωνοϊού.
Ο δείκτης έκανε...πτήσεις στη Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο "2,8". Αυτό σημαίνει πως ένας φορέας μετέδιδε τον ιό σε περίπου 3 άτομα.
Στην Αττική, ο μεγαλύτερος αριθμός καταγράφηκε στις 6 Νοεμβρίου (1,6), βρισκόμενος σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα από της Θεσσαλονίκης.
Όπως φαίνεται και στα γραφήματα που ακολουθούν, υπάρχει σαφής τάση υποχώρησης της μεταδοτικότητας και στις δύο περιοχές της χώρας, με διαφορετική αφετηρία για την κάθε μία.
Στη Θεσσαλονίκη, η οποία βρίσκεται σε καθολικό lockdown από τις 3 Νοεμβρίου, η υποχώρηση ξεκίνησε στις 5 Νοεμβρίου, για να φτάσει χθες κάτω από τη μονάδα (0,9).

Στην Αττική, η μείωση της μεταδοτικότητας ξεκίνησε στα τέλη Σεπτεμβρίου, με τον δείκτη να βρίσκεται χθες στο 0,7.

Η υποχώρηση αποτυπώνεται και στην 24η έκθεση του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την CoViD-19, η οποία εκδόθηκε χθες και εξετάζει το διάστημα από 12 έως 18 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) εκτιμάται ότι ο δείκτης Rt στις 19 Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 1,2 για την επικράτεια και την περιφέρεια Αττικής, και σε 1,1 για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης.
Δημ.Κ.
Προσθέστε το iatronet.gr στο DiscoverΕιδήσεις υγείας σήμερα
Σου λείπει ήδη το καλοκαίρι; - Ξεπέρασε τη μελαγχολία επιστροφής στην καθημερινότητα
Μόριο αίματος προβλέπει πόσο γρήγορα θα εξελιχθεί η ALS
Τα κουνούπια γίνονται εξαιρετικά ανθεκτικά στα εντομοκτόνα και απειλούν τη Δημόσια Υγεία