Η Δεσκάτη Γρεβενών, μια κωμόπολη 5.000 κατοίκων, κτισμένη στις νότιες πλαγιές των Καμβουνίων και έδρα του ομώνυμου δήμου, διεκδικεί το θλιβερό πανελλαδικό ρεκόρ της περιοχής με τη μεγαλύτερη και πιο αστραπιαία διασπορά κορωνοϊού στον πληθυσμό της, αλλά και τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε αναλογία κατοίκων.
Όλα έγιναν μέσα σε λίγες μέρες. Μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ο δήμος δεν είχε ούτε ένα καταγεγραμμένο κρούσμα από την αρχή της πανδημίας, ενώ ολόκληρος ο νομός Γρεβενών ήταν "πράσινος", υπόδειγμα για όλη τη χώρα, με ελάχιστα μεμονωμένα και διάσπαρτα κρούσματα.
Στις 3 Νοεμβρίου, τα rapid tests που έγιναν στο Κέντρο Υγείας Δεσκάτης, έδειξαν ποσοστό θετικότητας 71,78% (!) μεταξύ των πολιτών που είχαν πάει εκεί προκειμένου να εξεταστούν. Από τα 46 δείγματα, τα 33 ήταν θετικά. Τρεις μέρες μετά, ακολούθησαν 138 τεστ αντιγόνου σε τυχαίο δείγμα κατοίκων στην πλατεία της κωμόπολης και προέκυψαν άλλα 36 θετικά, γεγονός που έδειξε ένα ποσοστό 26% στον γενικό πληθυσμό. Ένας στους τέσσερις κατοίκους νοσούσε.
Το τετραήμερο που έφερε την έκρηξη
Είχε μεσολαβήσει το τετραήμερο 24 με 28 Οκτωβρίου, όταν η περιοχή δέχτηκε μεγάλο αριθμό επισκεπτών από τους γύρω νομούς, που ήταν στο "κόκκινο", όπως η Κοζάνη, η Καστοριά, η Λάρισα, αλλά και η Θεσσαλονίκη, που είχε εκείνες τις μέρες θετικότητα 32% στα τεστ και βρισκόταν λίγες μέρες πριν την επιβολή lockdown. Φοιτητές και ετεροδημότες που διαμένουν σε αυτούς τους νομούς βρέθηκαν στον τόπο καταγωγής τους για το τετραήμερο, ενώ πολλοί επισκέφθηκαν την ευρύτερη περιοχή για αναψυχή. Τα μπαρ και οι καφετέριες δούλεψαν στο φουλ, οι ψησταριές και οι σούβλες στήθηκαν παντού και οι κρεοπώλες είπαν πως έκαναν τζίρο αντίστοιχο πρωτομαγιάς. Οι επιπτώσεις φάνηκαν το επόμενο 20ήμερο, με μια κεραυνοβόλο εξάπλωση του ιού.
"Έγινε πραγματική έκρηξη. Τις μέρες που ακολούθησαν δεν υπήρξε μια οικογένεια στη Δεσκάτη που να μην είχε από έναν ως τρεις ή και περισσότερους ασθενείς. Φτάσαμε τα 450 κρούσματα, πολλούς νεκρούς και διασωληνωμένους σε μια τόσο μικρή περιοχή. Η διασπορά ήταν τόσο μεγάλη που σταμάτησαν τα rapid tests γιατί δημιουργούσαν συνωστισμό που αύξανε περαιτέρω τα κρούσματα", είπε στο iatronet ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Γρεβενών, Δημήτρης Ψευτογκάς (φωτογραφία κάτω).
Ασθενής και ο δήμαρχος
Μεταξύ των ασθενών και ο δήμαρχος Δεσκάτης, Δημήτρης Κορδίλας (φωτογραφία κάτω), ο οποίος έπειτα από νοσηλεία 5 ημερών στο νοσοκομείο Γρεβενών (φωτογραφία πάνω) αναρρώνει αυτές τις μέρες στο σπίτι του.
"Εκείνο το τετραήμερο ήταν καθοριστικό για το κακό που έγινε, αλλά εγώ πιστεύω πως δεν φταίει μόνο αυτό. Εκτιμώ πως υπήρχαν κρυφά κρούσματα στα σπίτια που δεν είχαν διαγνωστεί. Επικρατούσε και μια αδικαιολόγητη χαλαρότητα. Δεν τηρούνταν τα μέτρα. Υπήρχε η αντίληψη πως εμείς εδώ δεν κολλάμε, είμαστε μια covid free περιοχή με καθαρό ορεινό αέρα, όπου δεν μεταδίδεται ο κορωνοίός", τόνισε στο iatronet ο κ.Κορδίλας.
Σύμφωνα με τις δικές του εκτιμήσεις έχει ασθενήσει ένας στους τρεις δημότες του. Σήμερα η εικόνα είναι ελαφρώς βελτιωμένη, αλλά είναι η εποχή που αυξάνεται ο αριθμός των θανάτων μεταξύ αυτών που ασθένησαν βαριά. "Είμαστε μια περιοχή με γηρασμένο πληθυσμό, μεγάλο μέρος των κατοίκων είναι άνω των 70 ετών, τώρα δυστυχώς έρχονται οι απώλειες. Ωστόσο, χάνονται και νέοι άνθρωποι. Χθες έφυγε από τη ζωή ένας δημότης μας, 52 ετών, που ήταν μέρες στην εντατική στα Γιαννιτσά", ανέφερε ο δήμαρχος. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε σύνολο 20 θανάτων στη Δεσκάτη τις τελευταίες εβδομάδες οι 12 έχουν ως επιβεβαιωμένη αιτία τον κορωνοϊό στο πιστοποιητικό θανάτου.
Μάχη στο νοσοκομείο – 22 θάνατοι
Στο νοσοκομείο Γρεβενών, που έχει περιορισμένες δυνατότητες ανταπόκρισης σε συνθήκες τόσο μεγάλης έξαρσης πανδημίας, η διοίκηση και το υγειονομικό προσωπικό δοκιμάστηκαν σκληρά και εξακολουθούν να δοκιμάζονται. Μέσα σε ελάχιστες μέρες οι ανάγκες νοσηλείας διπλασιάστηκαν. Η Παθολογική Κλινική έχει δυναμικότητα 25 κλινών και χρειάστηκε να νοσηλευτούν μέχρι και 45 ασθενείς με Covid. "Επιστρατεύτηκε" και η Χειρουργική Κλινική, η οποία μαζί με την Παθολογική έγιναν μια ενιαία κλινική Covid, ενώ προστέθηκαν θάλαμοι και της Καρδιολογικής και Παιδιατρικής, οι οποίες κράτησαν από δύο θαλάμους για μη Covid περιστατικά.
"Είχαμε συνολικά 118 ασθενείς με Covid μέσα σε μόλις 20 μέρες. Συνολικά 22 άνθρωποι έφυγαν από τη ζωή και περίπου 60 πήραν εξιτήριο. Υπήρξε μέρα που είχαμε μέχρι και 8 διακομιδές μόνο από τη Δεσκάτη", τόνισε στο iatronet η παιδίατρος - εντατικολόγος του νοσοκομείου και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δέσποινα Τζιρά (φωτογραφία κάτω).
Συνολικά, ασθένησαν από κορωνοϊό 40 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Γρεβενών, (γιατροί, νοσηλευτές, βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό), ενώ μεταξύ των ασθενών είναι και η διοικήτρια του νοσοκομείου, Ευτυχία Καπάτου.
Στους τρεις παθολόγους που διέθετε το νοσηλευτικό ίδρυμα προστέθηκε πριν από λίγες μέρες ένας ακόμη, επικουρικός. Οι αναισθησιολόγοι είναι τρεις, ενώ τη μοναδική πνευμονολόγο, που έχει αναλάβει ρόλο συντονίστριας στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, συνεπικουρούν και οι γιατροί άλλων ειδικοτήτων.
Το νοσοκομείο, που νοσηλεύει σήμερα 32 κρούσματα Covid, δεν έχει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Διαθέτει τέσσερις αναπνευστήρες από δωρεά, ενώ διακομίζει σε νοσοκομεία γειτονικών νομών ή στη Θεσσαλονίκη τα περιστατικά που χρήζουν διασωλήνωσης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
#είμαιΨαγμένη: Εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού
Οι τυφώνες μπορούν να προκαλέσουν θανάτους επί 15 χρόνια [μελέτη]
Ποια είναι τα οφέλη της άσκησης στον εγκέφαλο