Σοκ προκαλεί ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν φύγει από τη ζωή στη Δράμα, από επιπλοκές του κορωνοϊού. Οι 136 θάνατοι που σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις του νοσοκομείου έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μόλις 80 μέρες, ξεπερνούν κατά 4,1 φορές τον μέσο όρο θνησιμότητας στην Ελλάδα και προσεγγίζουν τα ποσοστά του Βελγίου, της πρώτης χώρας σε θνησιμότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε στα τοπικά ΜΜΕ την Παρασκευή η διοικήτρια του νοσοκομείου Δράμας, Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου (φωτογραφία κάτω), μέχρι την Πέμπτη, 121 Δραμινοί έφυγαν από τη ζωή στο νοσοκομείο της πόλης και άλλοι 15 σε νοσοκομεία άλλων νομών, όπου είχαν διακομιστεί.

Σε έναν πληθυσμό 96.845 κατοίκων στο νομό, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σε θνησιμότητα 140 ανθρώπων ανά 100.000 πληθυσμού, ή 1.404 σε αναλογία ενός εκατομμυρίου. Σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με τα Worlometers, η Ελλάδα σήμερα καταγράφει θνησιμότητα 340 ανθρώπων ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ το Βέλγιο, πρώτο στη θλιβερή λίστα της θνησιμότητας το ποσοστό είναι 1.532 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Επίσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της διευθύντριας του νοσοκομείου Δράμας, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι και την περασμένη Πέμπτη:  

  • Υπήρξαν 783 νοσηλείες σε απλές κλίνες και 31 στη ΜΕΘ – Covid.
  • Σήμερα στη ΜΕΘ - Covid του Νοσοκομείου, συνολικής δυναμικότητας 12 κλινών, νοσηλεύονται 9 ασθενείς.
  • Οι διακομιδές σε άλλα Νοσοκομεία ήταν 154 σε απλές κλίνες Covid, ενώ οι διακομιδές για ΜΕΘ - Covid ήταν 17, συμπεριλαμβανομένων και των 3 αεροδιακομιδών στην Αθήνα που έγιναν στις 26 Νοεμβρίου.
  • Οι προσελεύσεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) Covid ήταν συνολικά 2.728, ενώ υπήρξαν και άλλα 2.153 περιστατικά, απλά παθολογικά, non covid.

Εμβολιαστείτε για να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας

"Εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, εμβολιαστείτε, για να γυρίσουμε όλοι κάποια στιγμή στην κανονικότητα και να κερδίσουμε πίσω τη ζωή μας. Μέχρι τότε μείνετε ασφαλείς". Με τη φράση αυτή, η κ. Καρατζόγλου έστειλε το αγωνιώδες μήνυμα προς τους πολίτες της Δράμας, καλώντας τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμών, ώστε σε μερικούς μήνες από σήμερα να έχουμε περάσει στο στάδιο της ανοσίας.

Όπως είπε, μέσα στο νοσοκομείο θα αναπτυχθούν τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα καλύψουν το υγειονομικό προσωπικό. Ο υπόλοιπος πληθυσμός θα καλυφθεί από τα εμβολιαστικά κέντρα που θα αναπτυχθούν στα Κέντρα Υγείας ή σε άλλες δομές της πρωτοβάθμιας, ενώ κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα κάνουν τους εμβολιασμούς στους οίκους ευγηρίας και στις υπόλοιπες κλειστές μονάδες.

Η διοικήτρια του νοσοκομείο χτύπησε "καμπανάκι", τονίζοντας πως το επιδημιολογικό φορτίο στη Δράμα παραμένει υψηλό, παρά την τάση υποχώρησης που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα.

"Στη Δράμα, δεν τελειώσαμε και δεν τελειώνουμε σύντομα. Μόλις χθες ανακοινώθηκαν άλλα 70 θετικά επιβεβαιωμένα κρούσματα. Αντιλαμβάνεστε ότι, αν όχι όλα, ένας μεγάλος αριθμός αυτών, το επόμενο διάστημα, 15 - 20 ημέρες, θα χρειαστεί να έρθουν στο νοσοκομείο είτε να νοσηλευτούν είτε να πάρουν τη δέουσα αγωγή, οδηγίες. Δεν βλέπουμε πολύ μεγάλη πτώση στα θετικά επιβεβαιωμένα στο Νομό μας δυστυχώς. Αυτό που με χαρά μας βλέπουμε είναι ότι στις τελευταίες μέρες έχουμε μια ελαφριά κάμψη, μείωση, στην προσέλευση στα ΤΕΠ Covid.

Παρόλα αυτά, από αυτούς που έρχονται, οι περισσότεροι, δυστυχώς χρειάζονται νοσηλεία. Και είναι περιστατικά, τα οποία προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα είτε στο σπίτι τους είτε εκτίμησαν λάθος την κατάσταση και δεν προσήλθαν πιο μπροστά. Δεν πρέπει να αγνοούν οι συνάνθρωποί μας ότι όταν αντιμετωπίζουμε τον Covid, πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε παρέα με τους ειδικούς ανθρώπους που είναι εδώ, να τους συνδράμουν και να τους εξετάσουν στο σύνολο και να τους δώσουν σε επίπεδο νοσηλείας, αλλά και σε επίπεδο οδηγιών ό,τι χρειάζεται".

Οι εθελοντές του "Ερρίκος Ντυνάν"

Η διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου Δράμας ευχαρίστησε και αποχαιρέτισε τους εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτές του "Ερρίκος Ντυνάν", που βρέθηκαν το τελευταίο διάστημα στην πόλη και παρείχαν σημαντική βοήθεια στο δοκιμαζόμενο νοσοκομείο.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές της ειδικής παθολόγου του "Ερρίκος Ντυνάν", Αναστασίας Κουτσούρη, για την εικόνα που αντίκρισε στη Δράμα, και για την υπεράνθρωπη προσπάθεια του υγειονομικού προσωπικού να ανταπεξέλθει.

"Αυτό που ζείτε στη Δράμα είναι απερίγραπτο. Υπάρχουν πάρα πολλά κρούσματα. Όλοι οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό και το διοικητικό προσωπικό καταβάλουν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στους συναδέλφους μου, ελάτε να βοηθήσετε, γιατί χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται υποστήριξη, χρειάζεται εθελοντισμός, μα πάνω από όλα χρειάζονται χέρια. Η Δράμα και το Νοσοκομείο Δράμας έχουν ανταπεξέλθει θεαματικά σε όλο αυτό το κύμα που έχει έρθει. 140 κλίνες Covid. Δεν υπάρχει αυτός ο αριθμός. Όποιοι γιατροί ακούσουν, όποιοι άνθρωποι διοικητικοί ακούσουν, αυτό είναι ένα νούμερο αδιανόητο ακόμη και για τα αθηναϊκά δεδομένα. Δεν μπορούν να συνεχίσουν με τους ίδιους ρυθμούς.

Έχουν εξαντληθεί όλες τους οι δυνάμεις, έχουν προσφέρει το καλύτερο δυνατό. Εμείς βρήκαμε εξαιρετικούς συναδέλφους σε όλα τα επίπεδα. Και οι νοσηλευτές μας το ίδιο είπανε. Θαυμασμό για τα μέτρα, για τα όλα. Πολλοί άνθρωποι αρρωστήσανε εδώ, γιατί οι αριθμοί ήταν απίστευτοι και η προσπάθεια που έπρεπε να καταβάλουν τρομακτική. Χρειάζεται βοήθεια", τόνισε.

Η ίδια έστειλε το δικό της μήνυμα στους αμφισβητίες του εμβολίου:

"Το εμβόλιο είναι ασφαλές και αυτό πρέπει να γίνει κοινός τόπος.Υπάρχει εύπορο έδαφος για όλους τους αμφισβητίες, αλλά θέλουμε να πούμε ότι τα εμβόλια πήγαν μπροστά τη ζωή, πήγαν μπροστά την υγεία παγκοσμίως εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Οπότε το μήνυμα ολονών μας είναι εμβολιαστείτε. Είναι ασφαλές. Θα δώσει καινούργια πνοή στη ζωή από εδώ και πέρα, στη μετά-Covid εποχή", ανέφερε.

Από την πλευρά της η Ελένη Πέντσιου, ειδική παθολόγος του ίδιου νοσοκομείου, χαρακτήρισε υπερήρωες τους συναδέλρους της που δουλεύουν στο νοσοκομείο Δράμας και ζήτησε από τους Δραμινούς να φορούν μάσκες, να κρατούν αποστάσεις και να κάνουν το εμβόλιο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας
Πώς το αβοκάντο επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες