Σήμερα, οι άνοιες, με συχνότερη τη νόσο Αλτσχάιμερ (50-60% του συνόλου), αποτελούν μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν 150 χιλιάδες ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα, 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 27 εκατομμύρια παγκοσμίως. Μέχρι το 2050, οι αριθμοί αυτοί θα υπερτετραπλασιαστούν. Έτσι, παγκοσμίως γίνονται συντονισμένες προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας όλων των μορφών της άνοιας.

Έγκαιρες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η επιδημία της άνοιας που θα εκδηλωθεί τον 21ο αιώνα μπορεί σε σημαντικό βαθμό να προληφθεί. Οι κλασσικοί παράγοντες καρδιαγγειακής νόσου (διαβήτης, υπερχοληστερολαιμία, υπέρταση, παχυσαρκία) αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για άνοια και μπορούν να ελεγχθούν.

Οι παράγοντες κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ μπορούν να ταξινομηθούν σε μη τροποποιήσιμους και τροποποιήσιμους. Οι μη τροποποιήσιμοι περιλαμβάνουν την ηλικία, και τη γενετική προδιάθεση (σε μικρό ποσοστό). Οι τροποποιήσιμοι περιλαμβάνουν ατομικές επιλογές σχετικά με τις διαιτητικές συνήθειες, το κάπνισμα, τη φυσική δραστηριότητα και, κυρίως, τη νοητική άσκηση.

Επιπλέον, η Νόσος Alzheimer αποτελεί σημαντική επιβάρυνση οικονομική, ψυχολογική και ηθική για τις οικογένειες των ασθενών. Η αναγνώριση και ανακούφιση του φορτίου των φροντιστών οφείλει να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης της νόσου.

Η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2002 από συγγενείς ανοϊκών ασθενών, γιατρούς, ψυχολόγους και λοιπούς επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Έχει σκοπό να προωθήσει την ενημέρωση, την κατανόηση και την υποστήριξη όλων όσων έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη νόσο αυτή. Σήμερα αριθμεί 950 μέλη.

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 150.000 ασθενείς με άνοια και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά στο μέλλον. Παρόλα αυτά, υπάρχει δραματική έλλειψη σε δομές και υπηρεσίες για ανοϊκούς ασθενείς, γιατί το κράτος δεν έχει αναγνωρίσει την άνοια σαν προτεραιότητα στη Δημόσια Υγεία. Αν δεν προετοιμάσουμε τις υπηρεσίες υγείας για τη μελλοντική αυτή επιδημία, το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Alzheimer, η Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών διοργανώνει εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης σχετικά με τη νόσο.

Εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer 2008

15/9/08 - 21/9/08

Δευτέρα 15/9/08 – Παρασκευή 19 /9/08

Πολεμικό Μουσείο – Aμφιθέατρο

09:00 - 19:00 Κέντρο ενημέρωσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, τις υπάρχουσες δομές και υπηρεσίες και διανομή ποικίλου ενημερωτικού υλικού.

Πολεμικό Μουσείο – Αμφιθέατρο, Ειδικά κουβούκλια

09:00 - 19:00 Τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 60 ετών, που έχουν κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 9011 4040 25 (χρέωση από σταθερό 1,19€/λεπτό, από κινητό 1,90€/λεπτό, περιλαμβάνει ΦΠΑ).

Πολεμικό Μουσείο – Αμφιθέατρο

09:00 - 16:00 Συνεχής προβολή ταινιών σχετικές με τη νόσο Αλτσχάιμερ για το κοινό.

Ερωτήσεις από το κοινό σε ειδικευμένους επαγγελματίες υγείας.

Παρασκευή 19/9/08

Πολεμικό Μουσείο – Αμφιθέατρο

19:00 Ανοιχτή συγκέντρωση για τα μέλη, τους φίλους της Εταιρείας και το ευρύ κοινό.

Χαιρετισμός επισήμων. Θα παραστούν βουλευτές και ευρωβουλευτές.

Ομιλία από την Πρόεδρο της Εταιρείας, Δρ. Παρασκευή Σακκά: ’Τελευταίες εξελίξεις για τη Νόσο Αλτσχάιμερ’.

Μονόλογοι ασθενών ερμηνευμένοι από τους ηθοποιούς Έφη Παπαθεοδώρου και Σίμωνα Πάτροκλο.

Δεξίωση

Σάββατο 20/9/08

Πολεμικό Μουσείο - Αμφιθέατρο

09:00 - 17:00 Επιστημονική Ημερίδα για επαγγελματίες Υγείας με τίτλο:

’Νόσος Alzheimer: Μια πολυπαραγοντική προσέγγιση’.

Κυριακή 21/9/08

Memory walk – ’Νόσος Αλτσχάιμερ: την αντιμετωπίζουμε βήμα-βήμα’

10:30 π.μ. Ασθενείς, φροντιστές, φίλοι, φορώντας μπλουζάκια με το λογότυπο της Εταιρείας θα περπατήσουμε από το Σύνταγμα έως το προαύλιο του Ζαππείου, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Θα παραστούν Υπουργοί, ευρωβουλευτές και βουλευτές.

Την πορεία μας θα συνοδεύει η μπάντα του Δήμου Αθηναίων.

Πέμπτη 18 - Κυριακή 21/9/08

Πλατεία Συντάγματος – Ειδικό Περίπτερο

09:00 - 21:00 Διανομή έντυπου υλικού και παροχή πληροφοριών στο κοινό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας
Ερρίκος Ντυνάν: Πρωτοποριακή, μη επεμβατική τεχνική φίστουλας για νεφροπαθείς
Roche: Έμπρακτη δέσμευση σε ένα ποικιλόμορφο, ισότιμο και συμπεριληπτικό εργασιακό περιβάλλον