Σε μετακίνηση γιατρών από την Αττική σε νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Όπως επισημαίνεται από την Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) - αντί για προσλήψεις - η κυβέρνηση πραγματοποιεί συστηματικές αποσπάσεις ιατρικού προσωπικού.

Συγκεκριμένα, με απόφαση της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ), θα μετακινούνται συνολικά 8 γιατροί  από τα νοσοκομεία της Αττικής (4 από την 1η ΥΠΕ και 4 από την 2η ΥΠΕ), κάθε εβδομάδα και για 4 εβδομάδες, προκειμένου να καλύψουν ανάγκες των νοσοκομείων των Γιαννιτσών και της Κατερίνης.

Το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ υπογραμμίζει πως αυτό συμβαίνει την ώρα που τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του Λεκανοπεδίου "αγκομαχούν", υπό το βάρος των τραγικών ελλείψεων.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, η κατάσταση επιβαρύνεται από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού στη δυτική Αττική, εξαιτίας του άθλιου συγκοινωνιακού δικτύου και της "εργοδοτικής ασυδοσίας, που ξεχαρβαλώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα".

Οι γιατροί απαιτούν:

  • Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση των μετακινήσεων γιατρών. Κανένας γιατρός δεν περισσεύει από κανένα νοσοκομείο της Αθήνας και του Πειραιά.
  • Να προσληφθούν τώρα με κατεπείγουσες διαδικασίες, μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων, όλοι οι γιατροί που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις 940 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί.

Τεστ

Την ίδια ώρα, οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν εξηγήσεις για την επιλογή της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ να υποβάλλεται μέρος του προσωπικού νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας σε τεστ σάλιου για τον κορωνοϊό, αντί της μοριακής εξέτασης PCR.

Όπως καταγγέλλει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ "υποχρεώνει το διοικητικό, τεχνικό και λοιπό (πλην ιατρονοσηλευτικού) προσωπικό των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας (δηλαδή κυριολεκτικά αρκετές χιλιάδες εργαζόμενους) να υποβληθούν, όχι στο παγκοσμίως καθιερωμένο και έγκυρο PCR μοριακό COVID τεστ, αλλά σε τεστ σιέλου (σάλιου) το οποίο όπως αναφέρεται το έγγραφο διενεργείται στο εργαστήριο συγκεκριμένου πανεπιστημιακού 'αθηγητή στο 'Αττικόν' νοσοκομείο".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα