Της Σοφίας Νέτα

Ο καρκίνος του προστάτη είναι σήμερα ο συχνότερος καρκίνος που διαγιγνώσκεται στους άνδρες, ενώ αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από κακοήθεια μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Ωστόσο, αν ο καρκίνος του προστάτη εντοπισθεί εγκαίρως, μπορεί να αντιμετωπισθεί ριζικά και η επιβίωση των πασχόντων δεν διαφέρει από εκείνη των ανδρών που δεν έχουν προσβληθεί.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη στις 15 Σεπτεμβρίου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε συνεργασία με την Εταιρία Ογκολόγων - Παθολόγων Ελλάδας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις του Υπουργείου Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, εντάσσονται σε ένα κοινό πλαίσιο για τις Παγκόσμιες Ημέρες Υγείας και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διανομή ενημερωτικών εντύπων στο κοινό μέσω του ‘Περιπτέρου Υγείας’ σε κεντρικό σημείο της Αθήνας, αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης, τη λειτουργία Διαδικτυακού τόπου με πληροφορίες, στοιχεία και πολλά άλλα στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.worldhealthdays.gr/.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδας κ. Δημήτρη Μπαφαλούκο, ‘ο καρκίνος του προστάτη αφορά κυρίως άνδρες ηλικίας 50-80 ετών και συνήθως παραμένει κλινικά ασυμπτωματικός μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο.

Υπολογίζεται ότι ένας στους 10 άνδρες θα αναπτύξει καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Μάλιστα, σύμφωνα με διεθνείς μελέτες,το 60-70% όλων των ανδρών που φτάνουν στην ηλικία των 80 ετών παρουσιάζουν μικροσκοπικά στοιχεία καρκίνου του προστάτη.’

Η πλειοψηφία των προστατικών καρκίνων σε πρώιμα στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και η διάγνωσή τους γίνεται τυχαία μετά από έλεγχο του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA ή από δακτυλική εξέταση η οποία πρέπει να περιλαμβάνεται στον ετήσιο γενικό έλεγχο όλων των ανδρών ηλικίας 50 ετών και άνω.

Οι ακριβείς αιτίες εμφάνισης του καρκίνου του προστάτη δεν είναι γνωστές. Ωστόσο, κάποιοι παράγοντες που θα μπορούσαν να αυξήσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη είναι η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η διατροφή πλούσια σε λιπαρά.

Οι άνδρες που έχουν όλους τους παράγοντες επικινδυνότητας θα πρέπει να κάνουν τις προληπτικές εξετάσεις νωρίτερα, από την ηλικία των 40-45 ετών.

Συμπτώματα της νόσου

Ο καρκίνος του προστάτη σε αρχικά στάδια δεν εμφανίζει συμπτώματα, ωστόσο με την πρόοδο της νόσου μπορούν να εμφανισθούν τα παρακάτω συμπτώματα: αδύνατη ή διακοπτόμενη ροή των ούρων, συχνουρία, δυσουρία, νυκτουρία, πόνος ή κάψιμο κατά την ούρηση, αίμα στα ούρα ή στο σπέρμα, στυτική δυσλειτουργία, συχνός πόνος στη σπονδυλική στήλη, ή σε άλλα οστά

Αντιμετώπιση

Σε περιπτώσεις αργής ανάπτυξης της νόσου και σε μεγάλης ηλικίας ασθενείς με πολλά συνοδά προβλήματα, συχνά συνιστάται η απλή παρακολούθηση του ασθενούς με τακτικές οργανικές εξετάσεις και μέτρηση του PSA ώστε να ελέγχεται η εξέλιξη του όγκου.

Η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή) αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Και συνήθως συνιστάται σε άνδρες ηλικίας 50-70 ετών.

Για τους ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας συνιστάται η θεραπεία με ακτινοβολία για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων με ή χωρίς ορμονοθεραπεία, ενώ σε ειδικές περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί, η αφαίρεση των όρχεων ή η ορμονοθεραπεία μπορεί να καθυστερήσει την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη, και επομένως να μειώσει ή να αναστείλει την περαιτέρω εξάπλωση του καρκίνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management