Γυναίκες που ακολουθούν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως αποφυγή περιττών κιλών, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης συμπτωμάτων γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης ή καούρας, αναφέρει νέα έρευνα στο  JAMA Internal Medicine.

Επιπλέον, η αποχή από το κάπνισμα, η κατανάλωση λιγότερου καφέ, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Ο Andrew T. Chan δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει τη σημασία της μετατροπής της διατροφής και του τρόπου ζωής στην πρόληψη των συμπτωμάτων παλινδρόμησης.

Ο Chan ανέλυσε στοιχεία 43.000 γυναικών 42 έως 62 ετών, από τις οποίες 9.300  διαγνώστηκαν με ΓΟΠ.

Αξιολόγησαν τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για εμφάνιση ΓΟΠ με βάση 5 παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως σωστό βάρος, άσκηση, αποχή από το κάπμνισμα, υγιεινή διατροφή και ελαχιστοποίηση καφέ, τσαγιού ή αναψυκτικών.

H αποχή από το κάπνισμα και ο περιορισμός του καφέ, του τσαγιού και των αναψυκτικών σε 2 ή λιγότερες μερίδες την ημέρα  μείωσαν τα συμπτώματα κατά 10%, έδειξε η έρευνα.

Η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση μείωσε τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για την πάθηση κατά 20%.

Η διατήρηση σωστού βάρους μείωσε την εμφάνιση συμπτωμάτων παλινδρόμησης κατά 40%.

Ο Chan, του Massachusetts General Hospital, δήλωσε ότι οι γιατροί θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις ενδείξεις ως επιπλέον κίνητρο να συμβουλεύουν τις ασθενείς τους για αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής, ώστε να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση φαρμάκων.

 

Πηγές:
JAMA Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]