Με τις δόσεις εμβολίων από την Biontech / Pfizer, Moderna και Astrazeneca που χορηγήθηκαν με εντολή της Κομισιόν, όλοι πλέον στη Γερμανία μπορούν αρχικά να εμβολιαστούν κατά του SARS-CoV-2. Αυτό προκύπτει από δεδομένα που υπέβαλε πρόσφατα το Ομοσπονδιακό Γερμανικό Υπουργείο Υγείας (BMG) στην Επιτροπή Υγείας του γερμανικού κοινοβουλίου.

Η Γερμανία θα λάβει, τουλάχιστον 60 εκατ. δόσεις από την Biontech / Pfizer, 50 εκατ. από τη Moderna, και 56 εκατ. από την Astrazeneca. Συνολικά, περίπου 86 εκατ. αιτήσεις εμβολιασμού θα ήταν δυνατές στη Γερμανία.

Τα εμβόλια των Biontech / Pfizer και Moderna έχουν λάβει έγκριση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έγκριση εμβολίου της Astrazeneca θα ακολουθήσει σύντομα. Το Υπουργείο Υγείας αναφέρει  σε έγγραφο, το οποίο που έχει στην διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό "Ärtzteblatt" ότι το πακέτο κλινικών δεδομένων που είναι απαραίτητο για την απόφαση έγκρισης υποβλήθηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) στις 21 Δεκεμβρίου 2020. Αυτή τη στιγμή αξιολογείται από την Ελεγκτική Αρχή.

Το Υπουργείο Υγείας  πιστεύει ότι η καθορισμένη αποτελεσματικότητα θα ήταν επαρκής για έγκριση. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την Astrazeneca φτάνει περίπου το 70%, σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη των εμβολίων των Biontech / Pfizer και Moderna, τα οποία κυμαίνονται περίπου στο 95%. Δεν είναι ακόμη σαφές για πόσο καιρό το εμβόλιο θα προστατεύσει από την πνευμονική νόσο COVID-19. Αυτό πρέπει να διερευνηθεί σε μελέτες.

Περισσότερες παραγγελίες εμβολίων

 Εκτός από τα τρία εμβόλια, το γερμανικό Υπουργείο Υγείας  έχει υποβάλει περαιτέρω παραγγελίες μέσω της ΕΕ. Πρόκειται για  37 εκατ. δόσεις  οι οποίες έχουν παραγγελθεί από την Johnson & Johnson. Επίσης έγινε παραγγελία τουλάχιστον 56 εκατ. δόσεων από την Sanofi / GSK και τουλάχιστον 41 εκατ. δόσεων από την Curevac.

Επιπλέον, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε εθνικές συμφωνίες αγοράς. Στο έγγραφο που έχει στην κατοχή του το προαναφερόμενο γερμανικό ιατρικό περιοδικό απαριθμούνται 30 εκατ. δόσεις από την Biontech / Pfizer, έως και 20 εκατ. δόσεις από το Curevac και 5 εκατ.δόσεις από την IDT Biologika.

Το υπουργείο Yγείας απάντησε σε ερώτημα  του περιοδικού ότι θα διεξαγάγει επίσης εθνικές διαπραγματεύσεις και με τη Moderna. Η IDT Biologika δεν αναφέρεται πλέον ως διαπραγματευτικός εταίρος.

 Κομισιόν: Κανένα σχόλιο για τον γερμανικό μονόδρομο

Η Ευρωπαική Επιτροπή, στο μεταξύ,  δεν έχει ακόμη σχολιάσει τίποτε για το γεγονός ότι η Γερμανία χαράσσει την δική της πορεία αναφορικά με τις παραγγελίες εμβολίων.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Παρασκευή, η Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τόνισε ότι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ συμφώνησαν με νομικά δεσμευτικό τρόπο να μην διεξαγάγουν παράλληλες εθνικές διαπραγματεύσεις και να μην συνάψουν παράλληλες συμβάσεις εκτός των συμφωνιών αγοράς της ΕΕ με κατασκευαστές εμβολίων.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας άφησε αναπάντητο το ερώτημα από το περιοδικό που αφορούσε στο γιατί η Γερμανία είχε συνάψει εθνικές συμφωνίες.

Αισιόδοξη η Μέρκελ για την πορεία των εμβολιασμών

Στο μεταξύ, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάζεται αισιόδοξη για την εκστρατεία εμβολιασμού, παρά το γεγονός ότι ταλευταία έγινε πολύ μεγάλη φασαρία για σημαντική καθυστέρηση. "Είναι μια αργή αρχή", είπε χαρακτηριστικά. "Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εμβολιάζονται και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Ο ρυθμός αυτός θα αυξηθεί", ανέφερε συγκεκριμένα  σε podcast της το Σάββατο. "Θα έχουμε αρκετό διαθέσιμο εμβόλιο για όλους στη Γερμανία", κατέληξε.

Ο αριθμός των λοιμώξεων στην Γερμανία παραμένει σε υψηλό επίπεδο. Μέσα σε μια μέρα, 12.497 νέες μολύνσεις με SARS-CoV-2 αναφέρθηκαν στο Ινστιτούτο Robert Koch (RKI). Καταγράφηκαν 343 θάνατοι εντός 24 ωρών. Ο συνολικός αριθμός θανάτων από κορωνοιό που σημειώθηκε στη χώρα αυξήθηκε σημαντικά, φτάνοντας τους 40.686.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας