Tο κάπνισμα, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά μετάστασης καρκίνου στο μαστό, μειώνοντας το ποσοστό επιβίωσης στη διάγνωση κατά 33%.

Ενώ η σχέση του τσιγάρου με τον καρκίνο είναι γνωστή, ο ρόλος της νικοτίνης στη μετάσταση από τον μαστό στον πνεύμονα είναι περιοχή όπου χρειάζεται περισσότερη έρευνα,

Ερευνητές του Wake Forest School of Medicine, ανακάλυψαν τώρα ότι η νικοτίνη προάγει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων μαστού στους πνεύμονες.

Ο Kounosuke Watabe, δήλωσε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν πως η έκθεση στη νικοτίνη δημιουργεί ένα περιβάλλον στους πνεύμονες που είναι ώριμο για την εμφάνιση μετάστασης.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.077 ασθενείς με καρκίνο μαστού και διαπίστωσαν ότι καπνίστριες- νυν και πρώην- είχαν υψηλότερη εμφάνιση μεταστάσεων στους πνεύμονες σε σχέση με ασθενείς που δεν κάπνισαν ποτέ.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μοντέλα ποντικών, μετάστασης καρκίνου μαστού, ανακάλυψαν ότι συστηματική έκθεση σε νικοτίνη δημιουργεί φλεγμονώδες μικροπεριβάλλον στους πνεύμονες, που χαρακτηρίζεται από εισροή ενεργών ουδετερόφιλων και δημιουργείται προμεταστατικός χώρος.

Ακόμα και μετά τη διακοπή της νικοτίνης για 30 ημέρες, η απομακρυσμένη μετάσταση δεν μειώθηκε, υποδεικνύοντας συνεχιζόμενο κίνδυνο για ασθενείς με καρκίνο μαστού που ήταν πρώην καπνίστριες.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Communications.

Πηγές:
Nature Communications.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]