Η ακτινοβολία UV μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ορμονών μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αρνητικά και αυτό μπορεί ενδεχομένως να συμβάλλει σε αρκετά προβλήματα υγείας.

Η συγκέντρωση οιστρογόνων στο αίμα, επηρεάζει την υγεία της γυναίκας με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, τα οιστρογόνα συμβάλλουν σε καλή δομή οστών και βοηθούν στην ταχύτερη επούλωση των πληγών.

Ο Kai Triebner, του University of Bergen, δήλωσε ότι όταν μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση τα οιστρογόνα μειώνονται και αυξάνονται  οι γοναδοτροπίνες.

Για αρκετά χρόνια, μελετά τις ορμονικές ανισορροπίες σε σχέση με την εμμηνόπαυση.

Προηγούμενη έρευνα του Triebner, έδειξε ότι η εμμηνόπαυση επηρεάζει αρνητικά την πνευμονική λειτουργία των γυναικών και ότι η πρόσβαση σε πράσινους χώρους μπορεί ενδεχομένως να την αναβάλλει. Πρόσφατα ερεύνησε πώς η ακτινοβολία επηρεάζει το επίπεδο των οιστρογόνων και της γοναδοτροπίνης.

Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία 580 μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών. Με στοιχεία από δορυφόρο ανέπτυξαν μοντέλο για να βρουν σε πόση ακτινοβολία UV εκτέθηκαν οι γυναίκες με βάση τον τόπο  κατοικίας τους. Οι γυναίκες δήλωσαν πόσο χρόνο περνούσαν στον ήλιο, ποια μέρη του σώματος ήταν συνήθως εκτεθειμένα και αν χρησιμοποιούσαν αντηλιακό.

Μέτρησαν επίσης συγκεντρώσεις ορμονών και τις συνέκριναν με την έκθεση σε UV τον προηγούμενο μήνα. Ανακάλυψαν ότι γυναίκες που εκτίθεντο περισσότερο στη ηλιακή ακτινοβολία είχαν χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και περισσότερα γοναδοτροπίνης σε σύγκριση με όσες εκτίθεντο σε χαμηλότερα επίπεδα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλεί προβλήματα υγείας.

Ο Triebner δήλωσε, ότι χαμηλό επίπεδο οιστρογόνων και υψηλό σε άλλες ορμόνες αυξάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, καρδιακών νόσων και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Οι γυναίκες της έρευνας ήταν από τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Ισλανδία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ο ερευνητής δήλωσε, ότι η έκθεση στον ήλιο πρέπει να παρακολουθείται προσεκτικά μετά την εμμηνόπαυση, καθώς πιθανόν είναι επιβλαβής, αλλά ταυτόχρονα η ακτινοβολία UV χρειάζεται για να κρατά ψηλά το επίπεδο της βιταμίνης  D και να είναι οι γυναίκες υγιείς.

Οι ερευνητές εντόπισαν σχέση μεταξύ της δόσης ακτινοβολίας UV μετά την εμμηνόπαυση και των συγκεντρώσεων ορμονών στο αίμα.

To άρθρο δημοσιεύτηκε στο Maturitas.

 

Πηγές:
Maturitas.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται
Ερωτήματα χωρίς απάντηση για τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου τραχήλου της μήτρας