Νέα έρευνα έδειξε ότι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων εμφανίζει ένα είδος πονοκεφάλων που μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσουν τύφλωση και συνδέεται με το αυξημένο βάρος.

Αν και η έρευνα έγινε στην Ουαλία, Αμερικανός ειδικός δήλωσε ότι η ίδια αύξηση πιθανόν συμβαίνει και εκεί, ίσως και αλλού.

Προειδοποίησε όμως, ότι το να είναι κάποιος παχύσαρκος και να έχει πονοκεφάλους δεν σημαίνει ότι πάσχει από αυτού του είδους τον σπάνιο πονοκέφαλο που ονομάζεται ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση.

Ο Dr. Brian Grosberg, δήλωσε ότι οι παχύσαρκοι έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για πιο συχνλες ημικρανίες.

Στην έρευνα ποσοστά ιδιοπαθούς ενδοκράνιας υπέρτασης αυξήθηκαν 6 φορές στην Ουαλία μεταξύ 2003 και 2017 – από 12 ανα100.000 ανθρώπους σε 76 ανα 100.000. Το ίδιο διάστημα, τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ουαλία αυξήθηκαν από 29% του πληθυσμού σε 40%.

Ο William Owen Pickrell, δήλωσε ότι η αξιοσημείωτη αύξηση έχει αρκετά αίτια, αλλά είναι πιθανό να οφείλεται κυρίως στα αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας.

Η ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση. συμβαίνει όταν το υγρό γύρω από τον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη συσσωρεύεται στο κρανίο.

Αυτό θέτει επιπλέον πίεση στον εγκέφαλο και το οπτικό νεύρο, προκαλώντας συμπτώματα που μπορεί να μιμηθούν όγκο στον εγκέφαλο όπως πολύ έντονο πόνο στο κεφάλι, τυφλές κηλίδες και πιθανή απώλεια όρασης. Η αιτία δεν έχει κατανοηθεί πλήρως αλλά η απώλεια βάρους είναι η κύρια αγωγή. Ορισμένοι μπορεί να χρειαστούν φάρμακα ή εγχείρηση.

Ο Pickrell δήλωσε, ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα του πονοκεφάλου.

Οι ερευνητές εντόπισαν 1.765 περιστατικά ιδιοπαθούς ενδοκράνιας υπέρτασης, εκ των οποίων το 85% αφορούσε γυναίκες.

Εστίασαν στον Δείκτη Μάζας Σώματος και στην οικονομική τους κατάσταση και συνέκριναν τις πληροφορίες με αυτές ανθρώπων χωρίς την πάθηση.

Γενικά, ο κίνδυνος ήταν υψηλότερος στους παχύσαρκους.

Η οικονομική κατάσταση επηρέαζε μόνο τον κίνδυνο στις γυναίκες και το εύρημα ήταν ανεξάρτητο από το βάρος τους. Παχύσαρκες γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση.

Άνθρωποι με  ιδιοπαθή ενδοκράνια υπέρταση ήταν επίσης πιο πιθανό να χρειαστούν επείγουσα εισαγωγή στο νοσοκομείο, με το 9% να χρειάζονται εγχείρηση ώστε να προληφθεί η τύφλωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτούς τους πονοκεφάλους είναι η πιθανότητα για απώλεια όρασης, που πιθανόν εξηγεί τα αυξημένα περιστατικά εισαγωγών που φάνηκαν στη νέα έρευνα σε ανθρώπους με αυτού του είδους τον πονοκέφαλο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Neurology.

 

 

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα