Εξι μήνες μετά τη διάγνωση με COVID-19, 1 στους 8 επιζώντες διαγιγνώσκεται με νευρολογική ή ψυχιατρική νόσο, όπως άνοια, για πρώτη φορά στη ζωή του, ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε ψυχιατρικές επιπλοκές, αν  και όσοι δεν νοσηλεύτηκαν είχαν αυξημένο κίνδυνο για παθήσεις όπως κατάθλιψη και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα που ακόμα δεν έχουν αξιολογηθεί από άλλους επιστήμονες, προστίθενται στις αυξανόμενες ενδείξεις ότι ο κορωνοιος μπορεί να οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα νοητικής και ψυχικής υγείας. Τώρα μένει να φανεί πόσο διαρκούν.

Η έρευνα έγινε σε  236.379  επιζώντες από covid-19 στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εντός 6 μηνών, το 33.6% των επιζώντων έλαβε νευρολογική ή ψυχιατρική διάγνωση, το 13% την έλαβε για πρώτη φορά.

Ασθενείς που νοσηλεύτηκαν και ιδιαίτερα όσοι εμφάνισαν εγκεφαλοπάθεια, είχαν ιδιαίτερο κίνδυνο για ψυχικές νόσους.

Οι περισσότερες από τις παθήσεις, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και ψυχωσικές διαταραχές ήταν πιο συνήθεις σε σχέση με παρόμοια ομάδα ασθενών που είχε γρίπη ή λοίμωξη του αναπνευστικού, έδειξε η έρευνα.
Η έρευνα δεν απέδειξε αιτιατή σχέση ούτε τα ηλεκτρονκά αρχεία είναι άψογα (περιορισμοί της έρευνας).

Είναι κατανοητό ότι το νευρικό σύστημα μπορεί να επηρεαστεί από την  COVID-19, αν για παράδειγμα η επίδραση του ιου στους πνεύμονες και στην καρδιά καθιστούν δύσκολη την επαρκή οξυγόνωση του εγκεφάλου. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να συμβαίνει σε εγκεφαλικό επεισόδιο που εμφανίστηκε σε ορισμένους ασθενείς.

Ο ιός μπορεί ενδεχομένως να μολύνει απευθείας τον εγκέφαλο, δηλώνουν ορισμένοι ερευνητές, και η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αυτό μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που βλάπτει τον εγκέφαλο και τα νεύρα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας