Το Ινστιτούτο Robert-Koch κατέγραψε σήμερα στην Γερμανία 14.022 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 839 νέους θανάτους εντός ενός 24ώρου..Την προηγούμενη Παρασκευή είχσν καταγραφεί 17.863 κρούσματα και 859 θάνατοι.

Η υψηλότερη καταγραφή με 1244 θανάτους είχε σημειωθεί στις 14 Ιανουσρίου. Η μεγαλύτερη καταγραφή κρουσμάτων είχε λάβει χώρα στις 18 Δεκεμβρίου με 33.777 κρούσματα, στα οποία είχαν συμπεριληφθεί όμως και 3.500 καθυστερημένες καταγραφές.

Ο αριθμός των εντός 7 ημερών δηλωμένων νέων επιμολύνσεων  ανά 100 χιλ. κατοίκους (επίπτωση 7 ημερών) βρισκόταν σήμερα το πρωί στο 94,4. Το ως τώρα υψηλότερο επίπεδο ήταν 197,6 στις 22 Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός έπειτα ταλαντεύτηκε και έπεσε πάλι μετά από μερικές ημέρες. Χθες, η τιμή βρισκόταν για πρώτη φορά από τα τέλη του Οκτωβρίου κάτω από 100.

Το Ινστιτούτο Robert Koch έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας 2.192.850 αποδεδειγμένες επιμολύνσεις με Sars-CoV-2 στην Γερμανία.. Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι σαφώς μεγαλύτερος καθώς πολλές επιμολύνσεις δεν έχουν καταγραφεί. Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από επιβαβαιωμένη επιμόλυνση με με Sars-CoV-2 ανέβηκε στους 55.752. Ο αριθμός αυτών που ανάρρωσαν έφτασε τους 1.898.900.

Πανευρωπαικό σχέδιο δράσης

Την ίδια στιγμή που αυτά συμβαίνουν με τα κρούσματα στην Γερμανία, επιστήμονες από τους τομείς της Ιατρικής και της Οικονομίας κατέθεσαν ένα σχέδιο δράσης που στοχεύει σε έναν πανευρωπαικό αποτελεσματικό περιορισμό της πανδημίας του κορωνοιού.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων θα πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί αυτό θα έχει πολλά πλεονεκτήματα για την κοινωνία και την οικονομία, αναφέρθηκε χθες με την παρουσίαση του σχεδίου. Ο ευρύτερος συντονισμός, όπως τονίσθηκε, είναι πολύ πιο αποτελεσματικός απ΄ότι οι εθνικοί μονόδρομοι.

Οι Γερμανοί επιστήμονες που συμμετέχουν στο προαναφερόμενο σχέδιο δράσης ανέφεραν, μεταξύ άλλων, ότι όσο λιγότερα είναι τα κρούσματα, τόσο πιο απλός γίνεται ο έλεγχος και μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ελευθερία στις επαφές του καθενός ξεχωριστά.

Μία υπερεθνική στρατηγική και πρακτική είναι σημαντική "γιατί οι ιοί δεν κρατιούνται στα σύνορα".

Από άλλον επιστήμονα απορρίφθηκαν οι αξιώσεις να επικεντρωθεί η προσπάθεια κατά την διάρκεια της πανδημίας στην προστασία των μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρωπων.

Τέλος εκφράστηκε η άποψη ότι μία αποφασιστική και συντονισμένη ευρωπαική στρατηγική κατά της πανδημίας είναι απαραίτητη  από οικονομικής πλευράς εξαιτίας της στενά διασυνοριακής οικονομικής εμπλοκής στην Ευρώπη.

Η άποψη να ανοίξει η οικονομία όταν υποβόσκει ένας τέτοιος επικίνδυνος ιός είναι αυταπάτη, ειπώθηκε χαρακτηριστικά. Οι συνέπειες της ίδιας της πανδημίας είναι από οικονομικής άποψης ουσιαστικά πιο βλαπτικές απ΄ότι το Lockdown.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο