Ο καρκίνος του μαστού έχει ξεπεράσει τον καρκίνο του πνεύμονα ως η συνηθέστερη μορφή της νόσου, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 12% των νέων κρουσμάτων που εμφανίζονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, δήλωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. 

«Για πρώτη φορά, ο καρκίνος του μαστού αποτελεί πλέον τον πιο συχνά εμφανιζόμενο καρκίνο παγκοσμίως», ανέφερε ο Andre Ilbawi, ειδικός για τον καρκίνο στον ΠΟΥ, σε ενημέρωση του ΟΗΕ .

Ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν ο πιο κοινός τύπος τις τελευταίες δύο δεκαετίες, αλλά τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μπροστά από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ο οποίος είναι ο τρίτος πιο διαδεδομένος, δήλωσε ο Ilbawi.

Υπολογίστηκε ότι 2,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού διαγνώστηκαν πέρσι, αντιπροσωπεύοντας το 11,7% όλων των περιπτώσεων καρκίνου. Μεταξύ των γυναικών, ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνά διαγνωσμένος καρκίνος και η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. 

Ο Ilbawi σημείωσε ότι η παχυσαρκία στις γυναίκες ήταν ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού.

Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και το προσδόκιμο ζωής ανεβαίνει, ο καρκίνος αναμένεται να γίνει πιο συνηθισμένος, αυξάνοντας σε περίπου 30 εκατομμύρια τις νέες περιπτώσεις ετησίως έως το 2040 από 19,3 εκατομμύρια το 2020, δήλωσε ο Ilbawi.

Ο ΠΟΥ, προειδοποιώντας για τους παράγοντες κινδύνου, τόνισε ότι περίπου το ένα τρίτο των θανάτων από καρκίνο οφείλονται στη χρήση καπνού, στον υψηλό δείκτη μάζας σώματος, στη χαμηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, στην έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και στη χρήση αλκοόλ.

Την ίδια στιγμή, η πανδημία του κορωνοϊού διαταράσσει τη θεραπεία του καρκίνου επισημαίνοντας ότι έχουν υπάρξει καθυστερήσεις στη διάγνωση, καθώς οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται υπό έντονο άγχος και έτσι επηρεάζονται οι έρευνες.

 

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ελληνικά τα δύο πρώτα φαρμακεία παγκοσμίως που απέκτησαν την πιστοποίηση ''Pharmacists for the Future”
ΕΟΔΥ: Προληπτικά μέτρα για ταξιδιώτες - Επιδημίες και συμβάντα στον κόσμο
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Παρασκευή