Ενα νέο σχήμα χημειοθεραπείας, που καταστρέφει νέα αιμοφόρα αγγεία που αναπτύσσονται γύρω από όγκους έδωσε σπουδαία αποτελέσματα σε δοκιμή φάσης ΙΙ, που έγινε σε ασθενείς με μη εγχειρήσιμο καρκίνο στο πάγκρεας, ανακοίνωσαν ερευνητές στο Συνέδριο Ογκολογίας στη Στοκχόλμη.

Ευρωπαίοι επιστήμονες με επικεφαλής τον Καθηγητή Matthias Löhr από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα αξιολόγησαν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια τριών διαφορετικών δόσεων του EndoTAG-1, το οποίο χορηγήθηκε δυο φορές την εβδομάδα, σε συνδυασμό με εβδομαδιαίες εγχύσεις γεμσιταβίνης, έναντι μόνο γεμσιταβίνης, σε 200 ασθενείς με αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος.

Το EndoTAG αποτελείται από φορτισμένα σωματίδια που ενώνονται ιδιαίτερα στα γρήγορα αναπτυσσόμενα ενδοθηλιακά κύτταρα σε νέα αγγεία που δημιουργούνται από όγκους, εξηγεί ο Καθηγητής Löhr.

Η πακλιταξέλη, στη συνέχεια απελευθερώνεται και έτσι φτάνει άμεσα σε σημαντικό στόχο των όγκων, δηλαδή στα αγγεία. Η συγκεκριμένη ουσία, μόνη της, δεν είναι πολύ αποτελεσματική στον καρκίνο του παγκρέατος.

Μετά την παρακολούθηση ασθενών για ένα έτος, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αγωγή με τέτοιο συνδυασμό οδήγησε σε σημαντικά εκτεταμένο μέσο όρο χρόνου επιβίωσης σε σχέση με τη συνήθη θεραπεία.

Οι ασθενείς που έλαβαν μόνο γεμσιταβίνη έζησαν 7,2 μήνες κατά μέσον όρο, σε σύγκριση με 13,6 μήνες για τους ασθενείς που έλαβαν επανειλημμένες δόσεις του συνδυασμού EndoTAG και γεμσιταβίνης. Τα αποτελέσματα είναι τα καλύτερα που έχω δει σε ανακουφιστική αγωγή για καρκίνο στο πάγκρεας, δήλωσε ο Καθηγητής Löhr.

Τα αποτελέσματα είναι πράγματι σπουδαία και ετοιμάζεται η φάση ΙΙΙ.

Πηγές:
Συνέδριο Ογκολογίας στη Στοκχόλμη

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας