Με στόχο την κατανόηση της δράσης του κορωνοιού, η Μ. Βρετανία θέλει να επιμολύνει σκόπιμα εθελοντές με τον παθογόνο μικροοργανισμό. Πρόκειται για την πρώτη επονομαζόμενη μελέτη παγκοσμίως  „Human Challenge” που προορίζεται για τον ιό SARS-CoV-2.

Στην μελέτη θα συμμετάσχουν 90 εθελοντές ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίοι θα εκτεθούν σε ένα "ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον", όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά.

Για την μελέτη αναζητήθηκαν,νέοι και υγιείς άνθρωποι. Οι εθελοντές δεν θα έχουν εμβολιαστεί προηγουμένως.

Το όλο Projekt λέγεται πως θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Θέλουν μεταξύ άλλων να βρουν πως αντιδρά το ανοσοποιητικό στον ιό και πως οι επιμολυσμένοι τον περίγυρο. Η μελέτη θα παίξει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη των εμβολίων.

Σε ακόλουθες μελέτες οι εθελοντές θα μπορούσαν να εμβολιαστούν με μία νέα δραστική ουσία και μετά να εκτεθούν στον ιό. Αυτή η πρακτική έχει το πλεονέκτημα κατά την διαδικασία της δοκιμής, στο ότι μπορεί να δοκιμαστεί με αποτελεσματικό τρόπο συγκριτικά η δράση.

Η συνήθης διαδικασία προβλέπει εντούτοις, τον εμβολιασμό δέκα χιλιάδων ατόμων για να διαφανεί αν επιμολύνονται λιγότεροι άνθρωποι με φυσικό τρόπο απ΄ότι σε μια εμβολιασμένη ομάδα ελέγχου.

Στις μελέτες – δοκιμές  "Human Challenge" , όπου εκτείθενται σε έναν παθογόνο μικροοργανισμό υγιείς άνθρωποι, χρησιμοποιήθηκαν και στο παρελθόν άνθρωποι π.χ για την εξέλιξη των εμβολίων κατά της γρίπης και της ελονοσίας.

Ωστόσο τότε χορηγούνταν στους εθελοντές - διαφορετικά απ΄ότι στην σχεδιαζόμενη βρετανική μελέτη – μία εν δυνάμει δραστική ουσία.

Η Μ. Βρετανία συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες που έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία του κορωνοιού. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, περισσότεροι από 115.00 ανθρωποι έχουν πεθάνει από την COVID-19.

Εδώ και δύο μήνες γίνεται μαζικός εμβολιασμός. Μέχρι τώρα σε όλη την χώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου πςρισσότεροι από 15,5 εκατ. άνθρωποι. Για την απόλυτη προσυτασία όμως είναι αναγκαίος ένας δεύτερος εμβολιασμός. Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί για δεύτερη φορά περίπου 550.000 άνθρωποι.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management