Τα νοσοκομεία της ηπειρωτικής Θεσσαλίας και οι δομές Υγείας των Σποράδων παρέλαβαν πρόσφατα ένα πολύτιμο δώρο από τη Λιέγη του Βελγίου. Σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, αξίας 500.000 ευρώ, αποτελούμενος από συσκευές, χειρουργικά εργαλεία και αναλώσιμα υλικά, διανεμήθηκε στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας (Πανεπιστημιακό και Γενικό), στο "Αχιλλοπούλειο" του Βόλου, στα Κέντρα Υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου και στο Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.

Πίσω από την συγκεκριμένη δωρεά, και άλλες που είχαν προηγηθεί, βρίσκεται ο Νατζί Σακαλιχασάν, διακεκριμένος σε διεθνές επίπεδο καθηγητής Καρδιο-αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Λιέγης. Με ελληνική καταγωγή, γεννημένος στην Κομοτηνή, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες παγκοσμίως στην έρευνα των συγγενών και επίκτητων παθήσεων της αορτής. Διατηρεί την ελληνική του ιθαγένεια, είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον επόμενο χρόνο σκοπεύει να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σκιάθο. Από εκεί θα συνεργαστεί με τους Έλληνες επιστήμονες στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων ανίχνευσης ανευρυσμάτων κοιλιακής αορτής στην ηπειρωτική Θεσσαλία και στα νησιά των Σποράδων.

Ο καθηγητής μιλά στο iatronet για την δωρεά, την εθελοντική του προσφορά στην ανάπτυξη της χειρουργικής σε αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής και της Ασίας, τις σχέσεις του με την Ελλάδα και τα μελλοντικά του σχέδια. Παράλληλα, απονέμει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία στην πρώτη φάση της πανδημίας COVID-19 έλαβε έγκαιρα μέτρα για την ανάσχεσή της όπως λέει, με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει το ένα τέταρτο των θυμάτων του Βελγίου, μιας χώρας με παρόμοιο πληθυσμό.

"Τα καταφέρατε καλύτερα από εμάς"

Ο διακεκριμένος καθηγητής συγκρίνει τις επιπτώσεις της πανδημίας σε Ελλάδα και Βέλγιο και θεωρεί πως οι Έλληνες πρέπει να είναι περήφανοι για την αντιμετώπισή της από την ελληνική πολιτεία, η οποία έλαβε έγκαιρα περιοριστικά μέτρα στην πρώτη φάση έξαρσης.

"Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε πολύ νωρίς τις αποφάσεις που όπως αποδείχτηκε έσωσαν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές", λέει και προσθέτει: "Όπως γνωρίζετε, στο Βέλγιο έχουμε τον ίδιο πληθυσμό, αλλά φυσικά η πυκνότητα είναι πολύ υψηλότερη σε σύγκριση με την Ελλάδα. Παρόλα αυτά, λόγω των πολιτικών δυσκολιών στο Βέλγιο, οι αποφάσεις για τη χρήση μάσκας, τον έλεγχο και τον περιορισμό δεν ελήφθησαν εγκαίρως και για αυτό το ποσοστό μολύνσεων ήταν πολύ υψηλό και ο αριθμός των θανάτων επίσης. Ο αριθμός των θανάτων είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερος στο Βέλγιο σε σύγκριση με την Ελλάδα".

Ο ίδιος νόσησε βαριά από κορωνοϊό, χρειάστηκε να νοσηλευτεί για 10 μέρες, ενώ στη συνέχεια ήταν για χρονικό διάστημα σχεδόν τριών μηνών εξαρτώμενος από οξυγόνο και εκτός εργασίας. "Ο λόγος για τον οποίο αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα, τόσο ως γιατρός όσο και ως ασθενής, ήταν η καθυστέρηση στη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων", σημειώνει, προσθέτοντας πως μια απλή σύγκριση των αριθμών των κρουσμάτων και των θανάτων στις δύο χώρες για να έχει κάποιος την εικόνα των επιπτώσεων.

Το Βέλγιο είχε μέχρι το Σάββατο συνολικά 749.739 κρούσματα COVID-19 και 21.859 καταγεγραμμένους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, ενώ η Ελλάδα στο ίδιο διάστημα είχε 177.494 κρούσματα και 6.279 θανάτους.

Ο "πόλεμος" των εμβολίων

Αναφερόμενος στην παρούσα φάση των εμβολιασμών, ο καθηγητής κάνει λόγο για "πόλεμο των εμβολίων" και προβλέπει πως αυτός θα διαρκέσει πολύ, ενώ δεν κρύβει την ανησυχία του για άλλες θανατηφόρες ασθένειες, η αντιμετώπιση των οποίων έχει μείνει πίσω, λόγω της επικέντρωσης της ιατρικής κοινότητας και των συστημάτων υγείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

"Επί της ουσίας, παρατηρούμε τον εγωισμό ορισμένων χωρών έναντι άλλων. Φυσικά, είναι κατανοητό η κάθε μία να φροντίζει τον δικό της πληθυσμό κατά προτεραιότητα, αλλά αυτό γίνεται με άγριο τρόπο. Νομίζω ότι αυτός ο 'πόλεμος εμβολίων' θα διαρκέσει πολύ", αναφέρει και προσθέτει: "Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν πολλές άλλες θανατηφόρες ασθένειες, οι οποίες έχουν υποστεί διακρίσεις λόγω του COVID-19. Επί του παρόντος υπάρχουν περίπου 6.000 θάνατοι στην Ελλάδα λόγω του COVID, ενώ οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος εξακολουθούν να προκαλούν χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο".

Πομάκος της Θράκης

Γεννημένος στην Κομοτηνή το 1957, από Έλληνες γονείς, μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ο Νατζί Σακαλιχασάν, μοίρασε τα παιδικά του χρόνια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Εργάστηκε ως ναύτης σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο, από την ηλικία των 15 ετών, προκειμένου να καλύψει τα έξοδά του, και χρειάστηκε να σπουδάσει δύο φορές Ιατρική, για να ακολουθήσει το όνειρό του, καθώς το πτυχίο του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης δεν αναγνωριζόταν από τις βελγικές Αρχές.

Από το 1986 εργάζεται στις αορτικές παθήσεις, έχοντας αναπτύξει πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων, που τον ανέδειξαν σε έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες παγκοσμίως στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Σήμερα χειρουργεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης, όπου διευθύνει το Κέντρο Χειρουργικής Έρευνας. Διδάσκει Φυσιοπαθολογία, Βιολογία του Αρτηριακού Τοιχώματος και τεχνικές χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή. Η ερευνητική του ομάδα έχει λάβει επιχορηγήσεις, συνολικού ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, ενώ έχει δημοσιεύσει πάνω από 130 επιστημονικές εργασίες και συγγράμματα για το αορτικό ανεύρισμα.

Από το 2007 οργανώνει κάθε δύο χρόνια διεθνή συνάντηση για τις αορτικές παθήσεις στη Λιέγη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων ερευνητών από όλο τον κόσμο. Σε μια από αυτές γνώρισε τον Έλληνα καθηγητή, Αθανάσιο Γιαννούκα, πρόεδρο σήμερα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Εκείνος με την σειρά του τον κάλεσε σε συνέδριο στη Λάρισα και έκτοτε κτίστηκε μια φιλία και συνεργασία που οδήγησε σε πολλαπλά οφέλη για το σύστημα υγείας των θεσσαλικών νομών και των Σποράδων.

"Έχω διατηρήσει την ελληνική ιθαγένεια και είμαι ακόμα Έλληνας πολίτης", λέει. Τα τελευταία δέκα χρόνια δεν επισκέπτεται πλέον την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κομοτηνή, όπου δεν έχει ιδιαίτερους οικογενειακούς δεσμούς μετά τον θάνατο του πατέρα του. Αντιθέτως, επισκέπτεται συχνά τη Σκιάθο, όπου βρέθηκε πρώτη φορά ως τουρίστας και τώρα αισθάνεται "Σκιαθίτης". Χτίζει σπίτι με σκοπό να εγκατασταθεί μόνιμα το 2022 με τη σύζυγό του, μετά τη συνταξιοδότησή του.

Η δωρεά στη Θεσσαλία

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός που παραλήφθηκε πρόσφατα (φωτογραφία) από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, και τον πρόεδρο του Ιατρικού Τμήματος, Αθανάσιο Γιαννούκα, αποτελείται από αναλώσιμα υλικά, όργανα καρδιοχειρουργικής και χειρουργικά εργαλεία. Προέρχεται από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λιέγης, το ιδιωτικό νοσοκομείο Montelegia της πόλης, το Ίδρυμα Ανευρυσματικής Παθολογίας Λιέγης και την εταιρία Hospithera.

"Μέρος του υλικού για τους χώρους των χειρουργείων προέρχονται από το νοσοκομείο Montelegia, ένα νέο σύγχρονο υψηλής τεχνολογίας νοσοκομείο, που κατασκευάστηκε πολύ πρόσφατα από το Christian Center of Hospitals 'CHC' και μερικά υλικά δεν ήταν συμβατά με τις νέες εγκαταστάσεις. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο είχα την ευκαιρία να συλλέξω τα διάφορα υλικά από το χειρουργείο (λαπαροσκοπική χειρουργική, πήξη) και να τα στείλω στην Ελλάδα", εξηγεί ο κ. Σακαλιχασάν.

Ο ίδιος έχει οργανώσει και άλλες παρόμοιες αποστολές υγειονομικού υλικού στο παρελθόν, με αποδέκτη το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, ενώ πλούσια είναι η εθελοντική του δράση σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στη Ρουάντα και στο Βιετνάμ. Επικεφαλής μιας ομάδας καρδιοχειρουργών από το Βέλγιο επισκέφθηκε κατ΄ επανάληψη τη Σαϊγκόν, όπου πραγματοποίησε αφιλοκερδώς μεγάλο αριθμό χειρουργικών επεμβάσεων, ενώ βοήθησε τα μέγιστα στην ανάπτυξη της καρδιαγγειακής χειρουργικής στο Βιετνάμ, εκπαιδεύοντας χειρουργούς στη Σαϊγκόν και στη Λιέγη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα