Εταιρεία τεχνολογίας στην Εσθονία, κυκλοφόρησε σήμερα καθαριστή αέρα, που φοριέται, και που σύμφωνα με την εταιρεία μπορεί να εξοντώσει πάνω από το 99% των ιών και βακτηρίων στον αέρα που εισπνέει κάποιος με χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας. Η Respiray ανακοίνωσε ότι η συσκευή αναπτύχθηκε με πανεπιστήμια στην Εσθονία και Πολωνία και υποστηρίζεται από το υπουργείο Παιδείας της Εσθονίας που θα την μοιράσει στους δασκάλους,

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η συσκευή βασίζεται στη θερμοδυναμική της αναπνοής-το μεγαλύτερο μέρος του εισπνεόμενου αέρα προέρχεται από τη ροή αέρα που σηκώνεται από την επιφάνεια του σώματος -και τις απολυμαντικές ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η συσκευή αποτελείται από πλαστικό κουτί που φοριέται γύρω από τον λαιμό, με προαιρετικό κάλυμμα προσώπου προς τα πάνω, που επιτρέπει να είναι πλήρως ορατό το πρόσωπο. Δουλεύει με μπαταρία που διαρκεί 8 ώρες.

Ο αέρας πρώτα περνά από φίλτρο που απομακρύνει τη σκόνη και τα μεγαλύτερα σωματίδια και στη συνέχεια ρέει στη μονάδα UV-C LED  που σκοτώνει ιούς και βακτήρια πριν κατευθυνθεί προς το πρόσωπο του χρήστη,

Δοκιμές σε πανεπιστήμιο της Πολωνίας πέτυχαν μείωση 99.68% και 99.88% έναντι των βακτηρίων E.coli και S.aureus.

Έρευνα στο University of Tartu, της  Εσθονίας πέτυχε 99.4% αποτελεσματικότητα στην ουδετεροποίηση του Alphavirus, που σύμφωνα με την ερευνήτρια Liane Viru, είναι παρόμοιος σε μέγεθος και δομή με τον κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Η εναπομείνασα συγκέντρωση των σωματιδίων του ιού είναι ελάχιστα πιθανό να προκαλέσει λοίμωξη στον οργανισμό.

Η Respiray ανακοίνωσε ότι καταστηματάρχες στη χώρα παρήγγειλαν τη συσκευή για την εξυπηρέτηση πελατών και οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο. Η τιμή της συσκευής ανέρχεται στα 279 ευρώ.

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου
Εφαρμογή Ψηφιακών Εργαλείων για την Ποιότητα της Φροντίδας στον Ογκολογικό Τομέα