Καθώς η Pfizer και η BioNTech εξετάζουν εάν μια τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19 μπορεί να βοηθήσει στην αποτροπή των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, μια τεράστια μελέτη επιβεβαίωσε ότι το πρώτο σχήμα των δύο δόσεων είναι 94% αποτελεσματικό.

Η μελέτη της τρίτης δόσης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα μετρήσει τα αποτελέσματα αυτής στις νέες μεταλλάξεις του ιού Sars-cov2..

Ταυτόχρονα, οι εταιρείες βρίσκονται σε συνομιλίες με τον FDA και τον EMA για τη μελέτη ενός νέου ειδικά σχεδιασμένου εμβολίου για την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγών. Ελπίζουν να επικυρώσουν τα "μελλοντικά τροποποιημένα εμβόλια mRNA με παρόμοια διαδικασία με αυτή που ισχύει για τα εμβόλια της γρίπης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech Ugur Sahin, δήλωσε ότι οι συνεργάτες του "αξιολογούν ένα δεύτερο ενισχυτικό εμβόλιο στο τρέχον σχήμα, καθώς επίσης προετοιμάζονται και για μια πιθανή ταχεία προσαρμογή του εμβολίου για την αντιμετώπιση των νέων παραλλαγών.

Η Pfizer πιστεύει ότι μια τρίτη δόση  θα ενισχύσει την προστασία έναντι των παραλλαγών. Ο διευθύνων σύμβουλος Albert Bourla δήλωσε στο NBC News ότι η εταιρεία πιστεύει ότι η τρίτη δόση «θα αυξήσει την απόκριση αντισωμάτων από 10 έως 20 φορές».

Η δοκιμή θα μελετήσει δύο ομάδες, ηλικίας 18-55 και 65-85, από τη δοκιμή της Φάσης 1 που ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν μια τρίτη δόση του εμβολίου, που τώρα ονομάζεται Comirnaty-ακριβώς η ίδια με τις δύο πρώτες που έλαβαν πριν από έξι έως 12 μήνες.

Ο FDA νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σηματοδότησε την προθυμία του να συνεργαστεί με τους κατασκευαστές εμβολίων για να επιταχύνει την ανάπτυξη. 

Ενώ οι μελέτες παραλλαγής αυξάνονται, μια πραγματική μελέτη από το Ισραήλ επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα του Comirnaty.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ήταν αποτελεσματικό κατά 46% στην πρόληψη της λοίμωξης από 14 έως 20 ημέρες μετά την πρώτη δόση και  92% αποτελεσματικό μετά από επτά ημέρες από την λήψη της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο αποδείχθηκε ακόμη καλύτερο για την πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης στο 57% και 94% για τις ίδιες χρονικές περιόδους.

 

Πηγές:
Fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι
Η Αγγειοχειρουργική Εταιρεία για τη νοσηλεία και τον θάνατο του Δ. Καλλιάνου
Το 4ο RUN – BIKE – CARE θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου