Η Θεσσαλονίκη καταγράφει το τελευταίο διάστημα σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού (+25% την περασμένη εβδομάδα) και βρίσκεται στο "κόκκινο" επίπεδο επικινδυνότητας, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία της είναι ακόμη ελεγχόμενη και τίποτα δεν θυμίζει τις δραματικές καταστάσεις που βίωσαν στο δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που δεν εισέρχεται σε "βαθύ κόκκινο" και διατηρεί ακόμη σε λειτουργία την διά ζώσης εκπαίδευση και τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, με εξαίρεση τον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

Αντίστοιχα, περιοχές όπως η Δράμα, οι Σέρρες, η Πέλλα, η Ημαθία, το Κιλκίς και η Κοζάνη, που πλήρωσαν βαρύ τίμημα κατά τον "καλπασμό" του δεύτερου κύματος, παρουσιάζουν σήμερα μια πολύ καλύτερη εικόνα και βρίσκονται στο "πορτοκαλί" επίπεδο επιτήρησης. Στον αντίποδα, Περιφερειακές Ενότητες της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Κρήτης, άλλων νησιών, που βρέθηκαν σχεδόν στο απυρόβλητο το φθινόπωρο βρίσκονται σήμερα σε "βαθύ κόκκινο", με πολύ υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων και πιεστικές καταστάσεις στο σύστημα Υγείας. Ακόμη και η Αττική, δοκιμάζεται τώρα πολύ σκληρότερα από την περίοδο του δεύτερου κύματος, όταν η Θεσσαλονίκη και η βόρεια Ελλάδα "έβραζαν".

Μια εξήγηση ίσως θα μπορούσε να αναζητηθεί και στα υψηλότερα ποσοστά σχετικής φυσικής ανοσίας (μέσω της νόσησης) που έχουν αναπτύξει οι τοπικές κοινωνίες στη βόρεια Ελλάδα, λόγω της δοκιμασίας του Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου. Σε αυτό συνηγορεί και η πτώση του μέσου όρου ηλικίας των νοσηλευόμενων στα νοσοκομεία.

"Αυτή θα μπορούσε να είναι μια λογική ερμηνεία", λέει στο iatronet ο καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου 'Παπαγεωργίου', Βασίλης Κώτσης (φωτογραφία). "Παρόλο που δεν πιστεύω ότι είναι τόσο σημαντικό το ποσοστό της φυσικής ανοσίας, που να επηρεάσει σε τέτοιο βαθμό τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται λογικό να έχει παίξει και αυτό το ρόλο του", είπε, προσθέτοντας πως οι ηλικίες των ασθενών που εισάγονται σήμερα στην Κλινική που διευθύνει είναι μικρότερες σε σχέση με αυτές του φθινοπώρου. "Βλέπουμε λιγότερους ασθενείς άνω των 70 από όσο την προηγούμενη περίοδο και αρκετά πιο νέα άτομα", σημείωσε.

Ο κίνδυνος καραδοκεί ξανά για τη Θεσσαλονίκη

Ο κ. Κώτσης δεν εφησυχάζει σε καμία περίπτωση. Θεωρεί ως πιθανότερη αιτία της ελεγχόμενης - προς το παρόν - πίεσης στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, την καθυστερημένη έναρξη του αυξητικού κύματος σε σχέση με την πρωτεύουσα. "Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εδώ παρουσιάστηκε τις τελευταίες 3 - 4 μέρες, σε αντίθεση με την Αθήνα, όπου είχε ξεκινήσει νωρίτερα", παρατήρησε, προβλέποντας πως "αν συνεχίσουμε να έχουμε καθημερινό αριθμό κρουσμάτων κοντά στα 200, είναι βέβαιο ότι η πίεση θα μεταφερθεί στα νοσοκομεία σε 10 - 15 μέρες και η πόλη θα ξανακλείσει".

Σήμερα, στη Γ' Παθολογική Κλινική του "Παπαγεωργίου" νοσηλεύονται 70 ασθενείς με COVID-19, ενώ στην περίοδο έξαρσης του φθινοπώρου είχε φτάσει να νοσηλεύει ακόμη και 300. "Ήμασταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, που τα έχουμε ξαναβιώσει, ίσως για αυτό βλέπουμε ότι τώρα δεν υπάρχει μεγάλη πίεση. Οι νέες εισαγωγές αυξάνονται σε κάθε εφημερία, αλλά δεν έχουμε φτάσει να ανοίγουμε θέσεις σε χειρουργεία, όπως στο δεύτερο κύμα", σημείωσε, ενώ επισήμανε και τον παράγοντα των μεταλλάξεων, που μπορεί να επιδεινώσει γρήγορα την κατάσταση και πρέπει να προστεθεί στην εξίσωση των προγνωστικών μοντέλων.

Η πόλη μοιάζει σαν να μην έχει lockdown

Ο καθηγητής χαρακτηρίζει ως σωστό και επιβεβλημένο το ολικό lockdown στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, λόγω της τοπικής συρροής του υπερμεταδοτικού νοτιοαφρικανικού στελέχους, παρόλο που αναγνωρίζει πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί με αποτελεσματικότητα, λόγω των διαδημοτικών μετακινήσεων.

Ο ίδιος παρατηρεί τον μικρό βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών στα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης στην πόλη. "Αν εξαιρέσουμε την κλειστή εστίαση, η εικόνα της πόλης δεν είναι εικόνα lockdown. Ο κόσμος είναι έξω, στους δρόμους υπάρχει μποτιλιάρισμα, ενώ έφηβοι παίζουν ομαδικά αθλήματα στα γήπεδα της παραλίας, με άμεσο κίνδυνο να κολλήσουν μεταξύ τους. Αυτό πρέπει να ελεγχθεί από τις αρμόδιες Αρχές. Οι έφηβοι μπορεί να το περάσουν ως ασυμπτωματικοί, αλλά θα φέρουν τον ιό στο σπίτι και θα μολύνουν τους μεγαλύτερους. Αντιλαμβάνομαι ότι τα παιδιά έχουν ανάγκη να αθληθούν, αλλά η ομαδική άθληση δεν επιτρέπεται και αυτό πρέπει να τηρηθεί", κατέληξε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία