Πάνω από 10% θα είναι η ανοσία του ελληνικού πληθυσμού το επόμενο διάστημα, ενώ έως τον Μάιο θα έχει φτάσει στο 30%.

Ένας στους έξι κατοίκους της Αττικής και ένας στους πέντε στη Θεσσαλονίκη έχει ήδη κάποιου βαθμού ανοσία, είτε μέσω της φυσικής νόσησης είτε μέσω των εμβολιασμών. 

Στα μέσα του καλοκαιριού, εκτιμάται πως η ανοσία θα βρίσκεται στο 46% και στο 54% τον Αύγουστο, ενώ ο στόχος εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού θα έχει επιτευχθεί τον Νοέμβριο.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες που μίλησαν στην "Καθημερινή", επισημαίνοντας πως με διαθέσιμα τρία εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) και άλλο ένα στον προθάλαμο της έγκρισης (Johnson & Johnson), η ανάσχεση της πανδημίας διαφαίνεται εφικτή.

Επικαλούμενοι το μοντέλο διαχείρισης υγειονομικού κινδύνου CORE του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, οι ειδικοί σημειώνουν ότι το ποσοστό αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο lockdown, με δεδομένο ότι από τον Μάρτιο θα διενεργούνται ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μηνιαίως. 

Ο στόχος μοιάζει εφικτός, καθώς τα προγραμματισμένα ραντεβού εμβολιασμού για τον Μάρτιο ξεπερνούν ήδη τις 720.000 και το προσεχές διάστημα θα ανοίξουν τα ραντεβού και για άλλες ηλικιακές ομάδες. 

Εάν λοιπόν οι εμβολιασμοί "τρέξουν" σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

 

Πηγές:
Καθημερινή

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο αέρας που αναπνέουμε και η καρδιαγγειακή μας υγεία
Αίσθημα συνεχούς κόπωσης: Τι μπορεί να σημαίνει
Αύξηση 10,1% στα τροχαία ατυχήματα τον Ιανουάριο - 49 νεκροί [πίνακας]