Σε τρεις ακόμη δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης καταγράφονται κρούσματα της υπερμεταδοτικής νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, εκτός από τον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, που αποτελεί το κύριο cluster του στελέχους σε ολόκληρη τη χώρα. Στον συγκεκριμένο δήμο τα κρούσματα διπλασιάστηκαν μέσα σε μια εβδομάδα –από 11 σε 22- παρά το σκληρό lockdown, ενώ μεταξύ όσων φέρουν το επικίνδυνο στέλεχος βρίσκονται νήπια, εκπαιδευτικοί και γονείς, καθώς και άτομα που λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας κινούνταν εκτός των ορίων του δήμου.

Η επίσημη ενημέρωση του ΕΟΔΥ για την επιδημιολογική κατάσταση του "βαθυκόκκινου" Δήμου, έπειτα από αίτημα του δημάρχου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, εντείνει την ανησυχία για την ταχεία διασπορά, αλλά και τον προβληματισμό για το βαθμό αποτελεσματικότητας της επιβολής lockdown σε ένα μόνο τμήμα μιας ενιαίας πόλης, με χιλιάδες διαδημοτικές μετακινήσεις.

Όπως προκύπτει από την έγγραφη απάντηση του ΕΟΔΥ, από τα 33 συνολικά κρούσματα COVID-19 με τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα σε ολόκληρη τη χώρα, τα 28 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης (σ.σ. τα υπόλοιπα σε Αττική και Γιάννενα, προερχόμενα επίσης από Αττική). Από τα 28 κρούσματα της Θεσσαλονίκης, τα 22 βρίσκονται στα όρια του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου, ενώ από τα 6 που εντοπίστηκαν σε άλλους Δήμους τα 3 συνδέονται με αυτόν, γιατί αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου. Στους όμορους δήμους Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - Μενεμένης έχουν εντοπιστεί από 2 κρούσματα. Ένα κρούσμα έχει βρεθεί στον Δήμο Νεάπολης Συκεών, ενώ ένα ακόμη αναφέρεται ως άγνωστης προέλευσης.

Εκκλησία και νηπιαγωγείο οι βασικές συρροές

Όπως επισημαίνεται, στην περιοχή του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου έχουν διερευνηθεί δύο συρροές κρουσμάτων: η πρώτη συνδέεται με την περιοχή της Ενορίας της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Κορδελιό, ενώ η δεύτερη με έναν παιδικό - νηπιακό Σταθμό στον Εύοσμο, στον οποίο νόσησαν παιδαγωγοί, νήπια και γονείς. Τόσο η συγκεκριμένη εκκλησία όσο και ο παιδικός σταθμός έχουν κλείσει και έχουν απολυμανθεί. Στον παιδικό σταθμό έγινε έλεγχος παιδιών και γονέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση, όσο ήταν ακόμη σε λειτουργία, και οι υγειονομικές Αρχές βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

"Ανάμεσα στα κρούσματα του Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου υπάρχουν στρατιωτικοί, αστυνομικοί, οδοντίατρος με ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εκπαιδευτικοί, ιερείς, καθαρίστρια σε σχολείο, οικοδόμοι με εργασίες σε όλη την περιφέρεια, δηλαδή εργαζόμενοι σε χώρους όπου η μετάδοση μπορεί να είναι πολύ σημαντική λόγω της συναναστροφής τους με πολύ κόσμο", αναφέρεται στο έγγραφο, που δημοσιοποίησε ο δήμαρχος, και προστίθεται: "μέχρι τώρα έχουν ενημερωθεί όλα τα κρούσματα και συνεχίζουν την απομόνωσή τους μέχρι την αρνητικοποίηση του μοριακού ελέγχου που υλοποιείται κατ' οίκον από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Επίσης, έχουν ίχνηλατηθεί όλες οι επαφές των κρουσμάτων και έχει αποσταλεί ΚΟΜΥ για να ελεγχθούν με μοριακό τεστ".

Υψηλή θετικότητα στα τεστ

Στον Δήμο έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μαζικές δειγματοληψίες από ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ. Την εβδομάδα αυτή υλοποιήθηκαν 4 μαζικές δειγματοληψίες με χρήση άμεσου διαγνωστικού τεστ - αντιγόνου και μοριακού τεστ. Οι θετικότητες που προέκυψαν από τις δειγματοληψίες ήταν υψηλές (2,5%,1,4%,3,2%,3,4%) σε σύνολο 862 δειγμάτων. Τα θετικά στελέχη έχουν αποσταλεί για αλληλούχιση σε εργαστήριο αναφοράς.

Από τους πίνακες που συνοδεύουν το απαντητικό έγγραφο του ΕΟΔΥ, προκύπτει ακόμη, πως από τις 12 ως τις 25 Φεβρουαρίου εντοπίστηκαν συνολικά 92 κρούσματα κορωνοϊού στον Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου (μεταβολή -3,16% σε σχέση με το προηγούμενο 14ήμερο). Το 78,26% ήταν συμπτωματικοί, το 64,13% είχαν σχέση με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ η διάμεση ηλικία των θετικών ήταν 43 έτη.

Την περασμένη εβδομάδα (7η του 2021) καταγράφηκε σημαντική αύξηση κατά 52,94% του δείκτη κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους

Στο σπίτι το 37% της μετάδοσης

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ο πίνακας που αναφέρεται στον πιθανό χώρο έκθεσης στον ιό του συνόλου των διερευνημένων κρουσμάτων

Το 36,96% κόλλησαν από οικογενειακή επαφή, το 18,48% στην εργασία, 7,61% στο σούπερ μάρκετ, το 6,52% σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες, 4,35% από συνάθροιση σε εξωτερικούς χώρους, 2,17% σε μέσα μεταφοράς και 1,09% σε εσωτερικούς χώρους.

Ο δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, είχε επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης για παράταση του τοπικού lockdown για άλλη μια εβδομάδα. Είχε ζητήσει λεπτομέρειες για την επιδημιολογική κατάσταση στον δήμο (και κυρίως την ακριβή κρουσμάτων με το νοτιοαφρικανικό στέλεχος), ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά με την αποτελεσματικότητα του τοπικού lockdown.

"Στην απαντητική επιστολή, δεν δόθηκε καμία εξήγηση στα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί μπορεί να είναι αποτελεσματικά, με δεδομένο ότι καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι εισέρχονται και εξέρχονται στην πόλη", σχολίασε ο κ. Μανδαλιανός.

Το πρωί της Κυριακής, δεκάδες πολίτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου και πορεία στους δρόμους του δήμου κατά του τοπικού lockdown. Το απόγευμα συγκεντρώθηκαν αρνητές κορωνοϊού στην παραλία της Θεσσαλονίκης, με συνθήματα κατά του lockdown, της χρήσης μάσκας, αλλά και των εμβολιασμών.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο