Eρευνητές ανέφεραν, ότι μια σειρά από βιοδείκτες που σχετίζονται με την ενεργοποίηση των λευκών αιμοσφαιρίων και την παχυσαρκία μπορούν να προβλέψουν σοβαρή εξέλιξη σε ασθενείς με Covid-19.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Blood Advances, έδειξαν ότι πέντε πρωτεΐνες (ρεζιστίνη, λιποκαλίνη-2, HGF, IL-8 και G-CSF) που σχετίζονται με ουδετερόφιλα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων, αυξήθηκαν σε ασθενείς με Covid -19 που η πορεία της υγείας τους επιδεινώθηκε.

Πολλές από αυτές τις πρωτεΐνες είχαν προηγουμένως συσχετιστεί με την παχυσαρκία, αλλά όχι με την Covid-19 ή άλλες ιογενείς ασθένειες, ανέφεραν ερευνητές.

«Οι ασθενείς με υψηλά επίπεδα αυτών των δεικτών είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν ΜΕΘ, μηχανική υποστήριξη, ενώ κάποιοι πέθαναν λόγω Covid-19», δήλωσε ο επικεφαλής  στο Πανεπιστήμιο του Yale, Hyung Chun.

Στο παρελθόν, μερικές εργαστηριακές μελέτες είχαν εντοπίσει στους πιθανούς δείκτες νόσησης από την  Covid-19, τα επίπεδα D-dimer, ενός μέτρου πήξης του αίματος και των επιπέδων πρωτεϊνών που είναι γνωστές ως κυτοκίνες, οι οποίες απελευθερώνονται ως μέρος των φλεγμονωδών αντιδράσεων στο σώμα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, κανένας εργαστηριακός δείκτης δεν μπορούσε να προβλέψει ποιοι ασθενείς με Covid-19 θα νοσήσουν σοβαρά, πριν εμφανίσουν κλινικά σημεία και συμπτώματα της νόσου.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές με βάση τις πρωτεΐνες ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν από 100 ασθενείς.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα δείγματα αίματος συλλέχθηκαν την πρώτη ημέρα εισαγωγής των ασθενών. Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης κλινικά δεδομένα σε περισσότερους από 3.000 και επιπλέον ασθενείς με Covid-19.

Συγκεκριμένα, οι αυξημένοι βιοδείκτες ουδετερόφιλων σε ασθενείς που εμφάνισαν σοβαρά συμπτώματα ήταν εμφανείς πριν αυτά εμφανιστούν.

Όλοι οι ασθενείς Covid-19 που εισήχθησαν ή μεταφέρθηκαν σε ΜΕΘ είχαν αυξημένους δείκτες ενεργοποίησης ουδετερόφιλων, ενώ αυτοί οι βιοδείκτες παρέμειναν χαμηλοί για ασθενείς που δεν νόσησαν σοβαρά. Κανένας από τους ασθενείς με χαμηλά επίπεδα βιοδεικτών ουδετερόφιλων δεν πέθανε.

Με έγκαιρη γνώση αυτών των δεικτών θα μπορούσε να βελτιωθεί σημαντικά η θεραπεία των ασθενών, ανέφεραν οι ερευνητές.

Πηγές:
Blood Advances.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό