Αρκετά είναι πλέον τα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη βραζιλιάνικη μετάλλαξη του SARS-CoV-2, η οποία προηγουμένως πυροδότησε δεύτερο κύμα στην πόλη Manaus της Βραζιλίας παρά την υποψία ανοσίας της αγέλης και ως εκ τούτου είναι ύποπτο για πρόκληση μεγάλης κλίμακας επαναλοιμώξεων.

Οι βρετανικές υγειονομικές αρχές κάλεσαν όλους τους κατοίκους της περιοχής του Νότιου Gloucestershire να κάνουν τεστ. Επικοινώνησαν δε με όλους τους επιβάτες μιας πτήσης της Swiss Air και αναζητούν ένα άτομο που ανώνυμα διαγνώστηκε θετικό στην μετάλλαξη.

Η μετάλλαξη P.1 (ή 501Y. V3) παρουσιάζει αλλαγές στην πρωτεΐνη spike που οι ειδικοί εκτιμούν ότι καθιστούν τον ιό πιο μολυσματικό και ανθεκτικό σε μια ανοσολογική απόκριση. Τρεις μεταλλάξεις σε βασικά σημεία της περιοχής δέσμευσης υποδοχέων του γονιδίου spike (K417T, E484K και N501Y) ταξινομούνται ως ανησυχητικές.

Δύο από τις μεταλλάξεις (E484K και N501Y) βρίσκονται απευθείας στη διεπαφή με τον ανθρώπινο υποδοχέα ACE2. Η μετάλλαξη N501Y είναι η ίδια με την μετάλλαξη του βρετανικού ιού, η οποία έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως μέσα σε λίγες εβδομάδες και ως εκ τούτου ταξινομείται ως εξαιρετικά μολυσματική.

Η μετάλλαξη E484K θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την μη ανίχνευση του ιού από τα αντισώματα που σχηματίζονται μετά τη μόλυνση. Η μετάλλαξη P1  θεωρείται υπεύθυνη για μια εκ νέου αύξηση των λοιμώξεων στην πόλη Μanaus, η οποία έχει σαστίσει τους επιδημιολόγους.

Στην πόλη αυτή των εκατομμυρίων κατοίκων στον Αμαζόνιο, υπήρξε μια μεγάλη επιδημία την άνοιξη του 2020, η οποία επηρέασε την πλειοψηφία του πληθυσμού. Μια δημοσιευμένη μελέτη στο περιοδικό βρήκε οροεπιπολασμό της τάξεως του 66%, που μπορεί να καταστήσει την Manaus την πρώτη πόλη στον κόσμο που επιτυγχάνει ανοσία της αγέλης.

Ωστόσο, στο τέλος του έτους υπήρξε ένα άλλο βίαιο ξέσπασμα, το οποίο θα μπορούσε να εξηγηθεί μόνο από ένα ανοσο-απόκριση του ιού. Στην πραγματικότητα, περιγράφηκαν μεμονωμένες περιπτώσεις επαναμόλυνσης που προκλήθηκαν από P1 ή από άλλη μετάλλαξη που τώρα ονομάζεται P2.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φοράς εκτός Βραζιλίας τον Ιανουάριο. Πλέον υπάρχουν αναφορές από την Ιταλία (37 περιπτώσεις), το Βέλγιο (17), την Ελβετία (14), τις ΗΠΑ (10), την Κολομβία (9), τη Γαλλία (8), την Ιαπωνία (6), τις Κάτω Χώρες (4), τη Γαλλική Γουιάνα (3), την Πορτογαλία (2), την Τουρκία (2) και μεμονωμένες περιπτώσεις στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Νότια Κορέα, το Μεξικό, το Περού και τις Νήσους Φερόε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη