Του Δημήτρη Καραγιώργου

Σημαντικά κενά σε υποδομές για την αντιμετώπιση της νευρικής ανορεξίας σε παιδιά και εφήβους, παρουσιάζει η Ελλάδα.

Πολλά από τα πάσχοντα παιδιά, περιθάλπονται σε παιδιατρικά τμήματα, όταν για τη θεραπεία της νόσου απαιτούνται ειδικές μονάδες, στελεχωμένες με επιστημονικό δυναμικό πολλών ειδικοτήτων.

Τα παραπάνω ανέφεραν σήμερα η πρόεδρος της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων, κ. Αλεξάνδρα Ρούσσου, η παιδοψυχίατρος κ. Έφη Μπάρλου και η διαιτολόγος κ. Μαρία Γιαννακούλια, με αφορμή το συνέδριο για τις διαταραχές διατροφής σε παιδιά και εφήβους, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 18 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του ‘Χαροκοπείου’ Πανεπιστημίου.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν σε στοιχεία από τις ΗΠΑ, όπου το 84% των μαθητών της τετάρτης και της πέμπτης Δημοτικού, έχουν κάνει δίαιτα ή εντατική άσκηση για να χάσουν βάρος. Το 80% των παιδιών ηλικίας 13 ετών – σημείωσαν – έχουν κάνει δίαιτα, ενώ προβληματισμό για την εμφάνιση του σώματός τους έχουν και παιδιά 6 έως 9 ετών, τα οποία δηλώνουν ότι θέλουν να είναι πιο αδύνατα.

Η νευρική ανορεξία είναι μία πολύ δύσκολη πάθηση, με θνητότητα πάνω από 5%, ενώ ακόμη κι όταν αποκατασταθεί το σωματικό βάρος, οι πάσχοντες πρέπει να συνεχίσουν την εκπαίδευση, ώστε να ξαναμάθουν να τρέφονται σωστά.

Οι περισσότεροι από τους πάσχοντες έχουν στρεβλή εικόνα του σώματός τους, καθώς ακόμη κι όταν βρίσκονται στα όρια του υποσιτισμού, κοιτάζονται στον καθρέφτη και βρίσκουν σημεία όπου πρέπει να χάσουν κι άλλο βάρος.

Η αντιμετώπισή τους είναι επίπονη και το 75% έως 85% μπορούν να αναρρώσουν μετά από μία πενταετή θεραπεία. Έχουν, όμως, υποστεί σοβαρή δοκιμασία και πολλά από τα κορίτσια εμφανίζουν οστεοπενία και αμηνόρροια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα