Φιλανδοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άντρες που καπνίζουν, όχι μόνο πεθαίνουν νωρίτερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, αλλά έχουν και χειρότερη ποιότητα ζωής.

Η επιδείνωση της ποιότητας ζωής συνεχίζεται ακόμα και μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Στην πραγματικότητα, όσοι καπνίζουν πολύ, συνήθως έχουν ποιότητα ζωής σχετική  με την υγεία, ενός ανθρώπου κατά10 χρόνια μεγαλύτερου.

Ιδιαίτερα αρνητικές συνέπειες φάνηκε να έχουν όσοι κάπνιζαν πολύ (περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα), οι οποίοι έχαναν περίπου 10 χρόνια από το προσδόκιμο επιβίωσής τους, ενώ όσοι επέζησαν είχαν σημαντική επιδείνωση στην ποιότητα ζωής τους, σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Dr.

Arto Strandberg, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Η ομάδα συνέλεξε στοιχεία για 1.658 άντρες, που γεννήθηκαν μεταξύ του 1919 και του 1934 και ρωτήθηκαν το 1974. Μετά από 26 χρόνια, 372 άντρες πέθαναν. Άντρες που δεν κάπνισαν ποτέ, έζησαν κατά μέσον όρο περισσότερο από αυτούς που κάπνιζαν περισσότερα από 20 τσιγάρα την ημέρα.

Οι μη καπνιστές είχαν καλύτερες επιδόσεις σε μετρήσεις ποιότητας ζωής σε σχέση με τους καπνιστές. Ιδιαίτερα σημαντικές διαφορές φάνηκαν στη λειτουργικότητα, στη γενικότερη υγεία, στη ζωτικότητα και στο σωματικό πόνο, σημειώνει ο Strandberg.

Το σκορ βλάβης της λειτουργικότητας των καπνιστών ισοδυναμούσε με διαφορά δέκα ετών στο γενικό πληθυσμό. Η ποιότητα ζωής ήταν χειρότερη ακόμα και σε αυτούς που διέκοψαν το κάπνισμα.

Σε ατομικό επίπεδο, τα άσχημα νέα είναι ότι αν και ωφέλιμη, σε σχέση με το συνεχές κάπνισμα, η διακοπή του μετά τη μέση ηλικία ενδεχομένως δεν μπορεί  να διαγράψει τελείως τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας και τη χειρότερη εικόνα στον τρόπο ζωής των καπνιστών, σημειώνει ο Strandberg .

Ο Dr. David M. Burns, Καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, υπογραμμίζει ότι το κάπνισμα γερνά τον άνθρωπο πριν την ώρα του.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Archives of Internal Medicine.’

Πηγές:
'Archives of Internal Medicine'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα