Προσφέροντας ακόμα ένα λόγο ενάντια στο κάπνισμα, νέα έρευνα ανακάλυψε ότι πρώην και νυν καπνιστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μιας πάθησης που αφορά αρρυθμία της καρδιάς.

Αν και το κάπνισμα είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιοπάθεια, δεν ήταν σαφές αν η συνήθεια αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, συγκεκριμένα. Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν πως αυξάνει τον κίνδυνο-ακόμα και μετά τη διακοπή του καπνίσματος.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι από σχεδόν 5.700 ενήλικες, ηλικίας 55 ετών και άνω, πρώην και νυν καπνιστές είχαν περίπου 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή μετά τα 7 χρόνια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Jan Heeringa, του Ιατρικού Κέντρου Erasmus στο Ρότερνταμ, υπογραμμίζει ότι η κολπική μαρμαρυγή θα πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο των παθήσεων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες, όπως την ηλικία και την πιθανή ύπαρξη υπέρτασης ή καρδιακής προσβολής, το κάπνισμα, ανεξάρτητα, εξακολουθούσε να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ο ερευνητής σημειώνει πως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πρώην καπνιστές έχουν παρόμοιο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής με τους νυν καπνιστές.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Heart Journal’.

Πηγές:
‘American Heart Journal’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;