Μια επικίνδυνη μορφή ροχαλητού, η άπνοια ύπνου, μπορεί ενδεχομένως να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο μειώνοντας τη ροή του αίματος, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και βλάπτοντας την ικανότητα του εγκεφάλου να ρυθμίζει αυτές τις αλλαγές, ανακοίνωσαν ερευνητές.

Η έρευνα μπορεί επίσης να βοηθήσει να εξηγηθεί γιατί άνθρωποι με άπνοια είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν εγκεφαλικό επεισόδιο και να πεθάνουν στον ύπνο τους, σημειώνει η ομάδα με επικεφαλής τον Vahid Mohsenin του Πανεπιστημίου του Yale στο Κοννέκτικατ.

Η άπνοια χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια, στα οποία κάποιος που κοιμάται σταματάει να αναπνέει.

Σύμφωνα με τον Mohsenin, πριν τρία χρόνια φάνηκε ότι ασθενείς με άπνοια πέθαιναν ή είχαν εμφανίσει εγκεφαλικό επεισόδιο τρεις φορές συχνότερα σε σχέση με ανθρώπους παρόμοιας ηλικίας ή παραγόντων κινδύνου, χωρίς άπνοια.

Όπως γράφουν στο περιοδικό ‘Journal of Applied Physiology’, ο Mohsenin και οι συνεργάτες του, εξέτασαν 48 μεσήλικες άντρες και γυναίκες, από τους οποίους οι 22 είχαν άπνοια αλλά ήταν υγιείς, κατά τα άλλα. Εξέτασαν την αρτηριακή τους πίεση και χρησιμοποίησαν υπέρηχους για να απεικονίσουν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Εξετάστηκε η αρτηριακή πίεση εθελοντών που κάθισαν οκλαδόν και στη συνέχεια σηκώθηκαν απότομα.

Παρατήρησαν ότι ασθενείς με άπνοια είχαν δυσκολία να αναπληρώσουν την αλλαγή στην αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, είχαν μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Όπως δήλωσε ο ερευνητής, η βλάβη που προκαλείται από την άπνοια συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας.

Όταν κάποιος είναι όρθιος και δραστήριος και εμφανίζει αλλαγή στην αρτηριακή πίεση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας όταν έχει διακυμάνσεις στην πίεση λόγω της άπνοιας είναι δύσκολο να υπάρξει αναπλήρωση.

Τώρα η ομάδα θα εξετάσει αν οι στατίνες μπορούν να αποκαταστήσουν τη χαμένη εγκεφαλική λειτουργία σε ανθρώπους που υποφέρουν από άπνοια ύπνου.

Ο ερευνητής σημειώνει ότι το σημαντικό είναι να αναγνωριστεί έγκαιρα η άπνοια ώστε να μην υπάρξει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματα άπνοιας περιλαμβάνουν αίσθηση κούρασης και ανάγκη για σύντομο ύπνο, ακόμα και μετά από 8 ώρες ύπνου, δυνατό ροχαλητό που ενοχλεί τους άλλους και ρουθούνσιμα, που υποδεικνύει ότι έχει σταματήσει η αναπνοή.

Πηγές:
‘Journal of Applied Physiology’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα
ΕΜΑ: Θετική γνωμοδότηση για χορήγηση άδειας κυκλοφορίας σε 8 φάρμακα - Ποια είναι