Της Σοφίας Νέτα

‘Καμπανάκι κινδύνου’ για τη λειτουργία της καρδιάς αποτελούν τα προβλήματα στύσης. Σύμφωνα με τα αποτέλεσματα πρόσφατων επιστημονικών μελετών, φάρμακα που χορηγούνται για τη στυτική δυσλειτουργία έχουν ευεργετική επίδραση και στο καρδιαγγειακό σύστημα...

Υπολογίζεται ότι η στυτική δυσλειτουργία σε κάποιο βαθμό, εκδηλώνεται σε έναν στους δύο άντρες άνω των 40 και στο μέλλον εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί δραματικά. Σήμερα στη χώρα μας το πρόβλημα αφορά περίπου μισό εκατομμύριο άνδρες.

Σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές μελέτες πολλοί από αυτούς τους άνδρες βρίσκονται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για στεφανιαία νόσο.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η εμφάνιση των προβλημάτων στη στύση προηγείται χρονικά της στεφανιαίας νόσου.

Παράλληλα, το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας επιδρά δυσμενώς στην ποιότητα της σύγχρονης ζωής και ευθύνεται για την εκδήλωση ψυχοπαθολογικών διαταραχών, όπως είναι η κατάθλιψη, το άγχος και η έλλειψη αυτοσεβασμού.



Τα παραπάνω ανέφερανσε Συνέντευξη Τύπου ο Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, Λέκτορας Καρδιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, υπεύθυνος της Μονάδας Καρδιαγγειακών Νόσων και Σεξουαλικής Υγείας και ο Κωνσταντίνος Ρόκκας Ουρολόγος/Ανδρολόγος στο Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας και Επιστημονικός συνεργάτης Α' Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής.

Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες,μία ιδιαίτερα σημαντική σειρά μελετών παρουσιάστηκε στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Σεξουαλική Ιατρική που έλαβε χώρα στις Βρυξέλες από τη Μονάδα Καρδιαγγειακών Νόσων και Σεξουαλικής Υγείας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ελληνική ομάδα ήταν η πρώτη σε αριθμό ανακοινώσεων διεθνώς.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα μιας ιδιαίτερα σημαντικής μελέτης που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο χρόνο στη Μονάδα της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, η οποία έδειξε ότι η χορήγηση μιας δόσης βαρδεναφίλης που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στη στύση, βελτιώνει για 2 τουλάχιστον ώρες την ελαστικότητα των μεγάλων αγγείων, όπως είναι η αορτή.

Το αποτέλεσμα αυτό συνεπάγεται καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης κρίνονται πολύ σημαντικά, δεδομένου ότι τα φάρμακα (αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης 5) αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Τα φάρμακα αυτά θεωρούνται όχι μόνο ασφαλή αλλά και επωφελή εφόσον έχει προηγηθεί ενδελεχής έλεγχος της επάρκειας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα στοιχεία μίας ακόμα έρευνας της Μονάδας Καρδιαγγειακών Νοσημάτων και Σεξουαλικής Υγείας, σύμφωνα με την οποία τα χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης φαίνεται ότι επηρεάζουν δυσμενώς την εύρυθμη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων της μελέτης, οι άνδρες που αντιμετώπιζαν καρδιολογικό πρόβλημα (στεφανιαία νόσο) σε σιωπηλή μορφή είχαν αρκετά χαμηλότερες τιμές τεστοστερόνης συγκριτικά με τους άνδρες που δεν έπασχαν από στεφανιαία νόσο.

Από τον υπερηχογραφικό έλεγχο των αρτηριών του πέους διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες με σοβαρότερο αγγειακό πρόβλημα είχαν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν παράλληλα αυξημένη σκληρότητα στην αορτή και τις άλλες μεγάλες αρτηρίες, γεγονός που υποδηλώνει και μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντικά καρδιαγγειακά συμβάματα.

Σημειώνεται ότι η μελέτη αυτή τιμήθηκε με το βραβείο ως η καλύτερη κλινική μελέτη στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για τη Σεξουαλική Ιατρική, για το έτος 2008.

Τέλος, από τα νεότερα δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο, αξίζει να αναφερθούν αυτά που αφορούν στους άνδρες με μεταβολικό σύνδρομο που έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις στη σύγχρονη εποχή, λόγω του τρόπου διαβίωσης και ιδιαίτερα των διατροφικών συνηθειών, της καθιστικής ζωής και του στρες.

Ελπιδοφόρα είναι τα μηνύματα ότι αφενός η αλλαγή στον τρόπο ζωής με οδηγίες για μείωση του σωματικού βάρους και συστηματική σωματική άσκηση και αφετέρου η τροποποίηση των παραγόντων κινδύνου που συνιστούν το μεταβολικό σύνδρομο (δυσλιπιδαιμία, αυξημένες τιμές σακχάρου και υψηλή αρτηριακή πίεση) μπορεί να έχουν ευνοϊκή επίδραση στις διαταραχές της στύσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA