Η Ελληνική Εταιρεία Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής (ΕΕΕΦΔΧ) είναι ο φορέας των Ελλήνων χειρουργών οφθαλμιάτρων που ασχολούνται με τη χειρουργική του καταρράκτη και τις διαθλαστικές επεμβάσεις, τη διόρθωση δηλαδή, της μυωπίας, της υπερμετρωπίας, του αστιγματισμού και της πρεσβυωπίας.

Το Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΕΦΔΧ είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στον τομέα αυτό κάθε χρόνο στη χώρα μας, με πλούσια συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων οφθαλμιάτρων.

‘Εξατομίκευση’, είναι ο όρος που κυριαρχεί πλέον στις επεμβάσεις καταρράκτη και στις διαθλαστικές επεμβάσεις. Η νέα τεχνολογία στους ενδοφακούς δίνει τη δυνατότητα στους χειρουργούς οφθαλμιάτρους όχι μόνο να αφαιρούν τον καταρράκτη, αλλά και να επιλέγουν τον καταλληλότερο τεχνητό ενδοφακό, που θα δώσει την καλύτερη ποιότητα οράσεως ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Σήμερα, οι χειρουργοί οφθαλμίατροι έχουν στη διάθεσή τους σφαιρικούς, ασφαιρικούς, τορικούς, πολυεστιακούς και προσαρμοστικούς ενδοφακούς, οι οποίοι κατά περίπτωση διορθώνουν όλες ή μερικές από τις διαθλαστικές εκτροπές, βελτιώνοντας παράλληλα τη διακριτική ικανότητα του οφθαλμού.

Με αυτόν τον τρόπο προσφέρουν στους ασθενείς καλύτερη ποιότητα ζωής και λιγότερη εξάρτηση από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής. Η επιλογή του καταλληλότερου ενδοφακού γίνεται κατά τη διάρκεια ενός λεπτομερούς προεγχειρητικού ελέγχου.

Ο φακός που θα χρησιμοποιηθεί εξαρτάται από τις ανάγκες του ατόμου και από την κατάσταση του οφθαλμού που θα χειρουργηθεί.

Εξατομικευμένες διορθώσεις κατά περίπτωση εφαρμόζονται και στις διαθλαστικές επεμβάσεις με Laser. Η διόρθωση των διαθλαστικών εκτροπών με διάφορους τρόπους στην επιφάνεια ή βαθύτερα στο στρώμα του κερατοειδή με Excimer και femtosecond laser εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία και ασφάλεια και έχει βοηθήσει στη διάδοση των επεμβάσεων αυτών.

23o Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής

Ένα από τα σημαντικά θέματα του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ενδοφακών και Διαθλαστικής Χειρουργικής είναι και η πρεσβυωπία. H φετινή χρονιά, όπως αναφέρεται στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού ‘Cataract and Refractive Surgery Today’, θεωρείται ‘το Έτος Διόρθωσης της Πρεσβυωπίας’.

Η πρεσβυωπία είναι ένα πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε όλους τους ανθρώπους της μέσης ηλικίας και αφορά στη δυσκολία κοντινής όρασης. Σήμερα εκτιμάται ότι ένα δισεκατομμύριο άτομα πάσχουν από πρεσβυωπία σε όλο τον κόσμο.

Η πρεσβυωπία οφείλεται στη γήρανση του οπτικού συστήματος, με αποτέλεσμα να μη μπορεί κανείς να εστιάζει σε κοντινά αντικείμενα. Παρουσιάζεται ως μια δυσκολία στο διάβασμα κάτω από χαμηλές συνθήκες φωτισμού, συνήθως γύρω στην ηλικία των 45 ετών.

Η πρεσβυωπία διορθώνεται με φακούς επαφής, με γυαλιά και με χειρουργικές επεμβάσεις.

Πολύ σημαντικές μελέτες γίνονται στον τομέα αυτό για τη βελτίωση της ποιότητας της κοντινής οράσεως σε πρεσβύωπες με διάφορες μεθόδους. Μικροί πολυεστιακοί ενδοφακοί τοποθετούνται στο εσωτερικό του οφθαλμού στη θέση του φυσικού φακού, προσφέροντας κοντινή και μακρινή όραση.

Τα Laser έχουν κάνει επίσης σημαντικά βήματα στη διόρθωση της πρεσβυωπίας επεμβαίνοντας στον κερατοειδή χιτώνα, στην εξωτερική δηλαδή στιβάδα του οφθαλμού.

Το Laser διορθώνει την πρεσβυωπία σμιλεύοντας τον κερατοειδή, είτε δημιουργώντας μυωπία, είτε ‘σχεδιάζοντας’ ένα πολυεστιακό φακό πάνω στη στιβάδα αυτή. Σε μια άλλη μέθοδο (Μέθοδος IntraCor), η οποία ανακοινώθηκε πρόσφατα, η δημιουργία ομοκεντρικών ενδοστρωματικών τομών μέσα στον κερατοειδή δημιουργεί πολυεστιακότητα, βοηθώντας στην ανάγνωση χωρίς γυαλιά.

Η μέθοδος ‘IntraCor’ βρίσκεται σε στάδιο κλινικής μελέτης και έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής σε περισσότερα από 1000 περιστατικά με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα, από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Χαιδελβέργης και στη Ν.Αμερική.

Όλες αυτές οι επεμβάσεις είναι αναίμακτες και ανώδυνες και πολλές από αυτές εφαρμόζονται ήδη στη χώρα μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Kρατά δυνάμεις και ποντάρει στα προϊόντα non-Covid η Pfizer
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]