Η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει τη συναισθηματική υγεία ασθενών με καρκίνο στο μαστό, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Δεδομένου του υψηλού επιπέδου στρες που πολλές γυναίκες με καρκίνο στο μαστό νιώθουν, η ευκαιρία να νιώσει κάποια γυναίκα περισσότερο ήρεμη και γαλήνια όταν έχει εμφανίσει καρκίνο τη νόσο είναι σημαντικό όφελος, σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Suzanne Danhauer, του Πανεπιστημίου Wake Forest.

Η έρευνα έγινε σε44 γυναίκες με καρκίνο στο μαστό. Περίπου το ένα τρίτο αυτών λάμβανε αγωγή κατά τη διάρκεια της έρευνας και οι υπόλοιπες την είχαν συμπληρώσει. Οι μισές ακολούθησαν πρόγραμμα γιόγκα και οι υπόλοιπες βρίσκονταν σε λίστα αναμονής.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν πρόγραμμα γιόγκα έλαβαν μέρος σε 75λεπτα μαθήματα ήπιας μορφής γιόγκα που χρησιμοποιεί μαξιλάρια και κουβέρτες για υποστήριξη. Στην αρχή και το τέλος της έρευνας και οι δυο ομάδες γυναικών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια αξιολογώντας την ποιότητα ζωής τους.

Δέκα εβδομάδες αργότερα οι γυναίκες που έλαβαν μέρος σε μαθήματα γιόγκα έδειξαν μεγαλύτερη βελτίωση σε τομείς ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, θετικά αισθήματα και αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες.

Οι γυναίκες που παρακολούθησαν μαθήματα γιόγκα ανέφεραν κατά μέσον όρο μείωση κατά 50% των αισθημάτων κατάθλιψης και αύξηση κατά 12% των αισθημάτων ειρήνης και νοήματος. Οι γυναίκες που ασχολήθηκαν με γιόγκα, επίσης ανέφεραν λιγότερη κούραση σε σχέση με τις άλλες.

Tα αποτελέσματα, εκτιμά η Danhauer ότι είναι υποσχόμενα και θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν με μεγαλύτερης έκτασης έρευνα. Η έρευνα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Psycho-Oncology.’

Πηγές:
‘Psycho-Oncology.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: Καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]