Οι έφηβοι με διαβήτη τύπου 1 μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, τις ημέρες που αισθάνονται θυμό ή θλίψη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα μπορεί ενδεχομένως να επηρεάζουν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα καθιστώντας τους εφήβους λιγότερο σίγουρους όσον αφορά την ικανότητά τους να ελέγξουν τη νόσο τους.

Η Katherine Fortenberry και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο της Utah στο Σάλτ Λέικ Σίτυ εξέτασαν 62 εφήβους ηλικίας 11 έως 16 ετών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 1.

Οι έφηβοι που έλαβαν μέρος στην έρευνα κρατούσαν καθημερινά ημερολόγιο, για δυο εβδομάδες, περιγράφοντας με λεπτομέρειες τη διάθεσή τους και το κατά πόσο είχαν εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να ελέγξουν το διαβήτη.

Γενικά, το σάκχαρο ήταν περισσότερο πιθανό να βρίσκεται κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα τις ημέρες που οι έφηβοι αισθάνονταν περισσότερο χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι. Τα επίπεδα ήταν υψηλότερα τις ημέρες που οι έφηβοι αισθάνονταν λύπη ή θυμό, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Annals of Behavioral Medicine.’

Σύμφωνα με την ομάδα της Fortenberry η αυτοπεποίθηση των εφήβων σχετικά με την ικανότητα ελέγχου του διαβήτη φάνηκε να εξηγεί τη σχέση.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι έφηβοι που παραμένουν θετικοί όσον αφορά τον έλεγχο της νόσου μπορεί ενδεχομένως να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να λαμβάνουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να κρατούν υπό έλεγχο το σάκχαρό τους.

Το να βοηθάμε τους εφήβους να ελέγχουν τα συναισθήματά τους, σημειώνουν οι ερευνητές, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο δια βίου έλεγχο του διαβήτη τους.

Πηγές:
‘Annals of Behavioral Medicine.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο