Συνδέεται η πρωινή αδιαθεσία της εγκυμοσύνης με την εξυπνάδα του παιδιού; Γυναίκες που νιώθουν πρωινή αδιαθεσία μπορούν να ενθαρρυνθούν από τη νέα έρευνα που υποδεικνύει ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μητέρες που είχαν πρωινή αδιαθεσία στην εγκυμοσύνη μπορεί ενδεχομένως να είναι εξυπνότερα.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Journal of Pediatrics’, ανακάλυψε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που είχαν την εμπειρία ναυτίας και εμετών στην εγκυμοσύνη είχαν καλύτερη επίδοση σε τεστ εξυπνάδας.

Επιπλέον, η έρευνα αποκάλυψε ότι τα παιδιά γυναικών που έλαβαν το φάρμακο diclectin για τη ναυτία της εγκυμοσύνης δεν είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με τα παιδιά γυναικών που δεν έλαβαν το φάρμακο.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Dr. Gideon Koren, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Τορόντο.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν αν η χρήση του diclectin στην εγκυμοσύνη ήταν επιβλαβής.

Το φάρμακο μελετάται εκτενώς, δήλωσε η Τερατολόγος Dr. Tina Chambers, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Όπως δήλωσε, οι ενδείξεις στηρίζουν την εκτίμηση ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για χρήση στην εγκυμοσύνη και η νέα έρευνα την ενισχύει.

Ωστόσο, μελετώντας το φάρμακο, η ερευνητική ομάδα εξέτασε και τα παιδιά γυναικών που δεν έλαβαν αγωγή για την πρωινή αδιαθεσία και ανακάλυψαν ότι είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ σε σχέση με παιδιά μητέρων που δεν εμφάνισαν ναυτία στην εγκυμοσύνη.

Ο Koren πρόσθεσε ότι αν και η διαφορά είναι στατιστικώς σημαντική, δεν σημάνει ότι τα παιδιά γυναικών που δεν εμφάνισαν ναυτία έχουν καθυστερημένη ανάπτυξη. Απλώς τα άλλα παιδιά είχαν λίγο υψηλότερες επιδόσεις.

Είναι γνωστό από καιρό ότι αν και δύσκολο να το υποστεί η έγκυος, η ναυτία είναι στην πραγματικότητα σημάδι υγιούς εγκυμοσύνης. Γυναίκες που πάσχουν από πρωινή αδιαθεσία έχουν λιγότερες πιθανότητες να αποβάλουν και να γεννήσουν παιδιά με συγγενή καρδιαγγειακά προβλήματα.

Εκτιμάται ότι ορισμένες ορμόνες του πλακούντα προκαλούν τη ναυτία. Η νέα έρευνα υποδεικνύει ότι μπορεί ενδεχομένως να έχουν επίδραση στη νευροανάπτυξη, δήλωσε η Koren.

Πηγές:
‘Journal of Pediatrics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το γρήγορο περπάτημα προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2 [μελέτη]
Γιατί αξίζει να χρησιμοποιούμε σκόρδο στη μαγειρική μας
“Το ρεκόρ στην LDL χοληστερόλη”