Υπάρχουν πολλές άλλες θυμοσοφίες που αφορούν την πρόβλεψη το φύλο του μωρού, αλλά καμία από αυτές δεν φαίνεται να υποστηρίζεται επιστημονικά. Ωστόσο, μια μελέτη του 2016 έδειξε ότι ενδέχεται να υπάρχουν διαφορετικές αλλαγές στο σώμα μιας γυναίκας που σχετίζονται με το φύλο του μωρού.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Brain, Behavior and Immunity, το φύλο ενός μωρού σχετίζεται με την ανοσολογική απόκριση μιας εγκύου γυναίκας και οι γυναίκες των οποίων το μωρό είναι κορίτσι έχουν αυξημένη ανοσοαπόκριση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο οργανισμός τους σε σύγκριση με τις γυναίκες που είναι έγκυες σε αγόρι.

Ανακάλυψαν ότι η προκύπτουσα φλεγμονή θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην πρωινή αδιαθεσία, πιθανόν ακόμη και σε λαχτάρα για φαγητό και να εξηγήσει γιατί ορισμένες καταστάσεις μπορεί να επιδεινωθούν κατά την εγκυμοσύνη (π.χ. άσθμα, αλλεργίες).

Επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο παρακολούθησαν 80 έγκυες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους και εξέτασαν εάν οι γυναίκες παρήγαγαν διαφορετικά επίπεδα ανοσολογικών δεικτών (φλεγμονή) με βάση το φύλο του εμβρύου.

Φλεγμονή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι είναι η φλεγμονή; Η φλεγμονή είναι μέρος της φυσικής ανοσολογικής απόκρισης που έχει σχέση με την επούλωση πληγών και στην αντίδραση σε ασθένειες. Ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να υποβάλει τον οργανισμό και να προκαλέσει συμπτώματα που σχετίζονται με ασθένειες, όπως πόνος, κόπωση και ναυτία.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι έρευνες θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα του γιατί οι γυναίκες τείνουν να παρουσιάζουν συμπτώματα ορισμένων ιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, όταν το έμβρυο είναι κορίτσι.

Η Amanda Mitchell, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: "Αυτή η έρευνα βοηθά τις γυναίκες και τους μαιευτήρες, να καταλάβουν αν το φύλο του έμβρυο είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός μιας γυναίκας ανταποκρίνεται στις καθημερινές ανοσολογικές προκλήσεις.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω έρευνα για το πώς διαφοροποιούνται οι ανοσοποιητικές λειτουργίες και πώς επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε διαφορετικούς ιούς, λοιμώξεις ή χρόνιες παθήσεις υγείας (όπως το άσθμα), συμπεριλαμβανομένου όμως και του κατά πόσο αυτές οι αποκρίσεις επηρεάζουν την υγεία του εμβρύου".

Ο μαιευτήρας-καθηγητής Basky Thilaganathan, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG), επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σχετικά μικρή μελέτη.

"Ενώ αυτά τα ευρήματα είναι δύσκολο να εξηγήσουν γιατί ορισμένες γυναίκες αισθάνονται ότι ο οργανισμός τους αντιδρά διαφορετικά βάσει του φύλου, μπορεί να σχετίζονται με επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και το πώς αυτή συνδέεται με τον ανοσοποιητικό. Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα", είπε.

 Η Δρ. Karen Morton, γυναικολόγος και μαιευτήρας συμφωνεί ότι απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα προτού αυτή η μελέτη μπει σε εφαρμογή. Λέει ότι είχε ασθενείς που είχαν βιώσει πρωινή αδιαθεσία ανεξάρτητα από το φύλο του εμβρύου.

Η Δρ. Morton λέει: "Σε κάθε εγκυμοσύνη το έμβρυο και ο πλακούντας δεν απορρίπτονται όπως αντίστοιχα θα μπορούσε να απορριφθεί ένα μόσχευμα νεφρού. Είναι σαφές ότι υπάρχει κάποια μορφή ανοσολογικής προστασίας, επομένως το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας παίζει καθοριστικό ρόλο σε μια υγιή εγκυμοσύνη. Εάν μια γυναίκα έχει σοβαρή ναυτία δεν θα παίζει απαραίτητα ρόλο το φύλο του μωρού".

Πρόσθεσε μάλιστα: "Από την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει ότι η ναυτία προκύπτει ανεξάρτητα από το φύλο του μωρού, οπότε αν και ενδιαφέρομαι, αμφιβάλλω αν θα έχει συγκεκριμένο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες και οι σύντροφοί τους αντιμετωπίζουν την τάση για εμετό".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η MSD ανταγωνίζεται την Pfizer στην αγορά εμβολίων για τον πνευμονιόκοκκο μετά την έγκριση του FDA
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία