Νέοι δρόμοι για την χειρουργική αντιμετώπιση των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, διανοίγονται από πρωτοποριακή επέμβαση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο νοσοκομείο ‘Ερρίκος Ντυνάν’.

Πρόκειται για επέμβαση που πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την δρ. Θάλεια Τσαχαλίνα, διευθύντρια της Γυναικολογικής Χειρουργικής Ογκολογικής μονάδας του νοσοκομείου, στην οποία παρίστατο και ο κ. Robin Crawford, (MD, FRCOG, FRCS, leading clinician του γυναικολογικού ογκολογικού κέντρου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Cambridge), σε νεαρή ασθενή πάσχουσα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (αρχόμενο στάδιο).

Η ασθενής υποβλήθηκε σε ριζική εκτομή τραχήλου και πυελικό λεμφαδενικό καθαρισμό λαπαροσκοπικά, δηλαδή αφαιρέθηκε ο τράχηλος της μήτρας και διατηρήθηκε η υπόλοιπη μήτρα και τα εξαρτήματά της. Το μεγάλο όφελος της πρωτοποριακής επέμβασης είναι ότι διατηρεί ζωντανό το όνειρο τεκνοποίησης σε μια νέα γυναίκα που είχε την ατυχία να υποβληθεί σε χειρουργική θεραπεία για καρκίνο.

Η νέα μέθοδος χρησιμοποιείται με επιτυχία σε ελάχιστα εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη επέμβαση πληροί τα επιστημονικά κριτήρια εισαγωγής της ασθενούς στην ειδική βάση δεδομένων που διατηρείται στη Μεγάλη Βρετανία.

Σημειώνεται ότι η ειδική αυτή βάση δεδομένων υποστηρίζεται από σχετική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο, μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα επικοινωνίας, ενημέρωσης και αλληλοϋποστήριξης των γυναικών που έχουν υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα