Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν γενετικά ελαττώματα που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πιο συνήθους μορφής παιδικής λευχαιμίας. Η κάθε ποικιλομορφία αυξάνει τον κίνδυνο κατά 30% έως 60%, ανακοίνωσε η ομάδα του Ινστιτούτου για την Έρευνα στον Καρκίνο.

Ωστόσο τονίζουν ότι άλλοι παράγοντες, όπως παιδικές λοιμώξεις επίσης παίζουν ενδεχομένως ρόλο.

Επιστήμονες εκτιμούν ότι πιθανόν δεν υπάρχει μια μόνο αιτία πίσω από την εμφάνιση της νόσου αλλά συνδυασμός παραγόντων, περιλαμβανόμενης κληρονομικής γενετικής αιτίας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Προηγούμενες έρευνες υπέδειξαν ότι ενδεχομένως υπεύθυνες είναι μια αλλαγή στα κύτταρα αίματος που συμβαίνει στη μήτρα και άλλες μεταλλάξεις που πιθανόν προκαλούνται από συνήθεις παιδικές λοιμώξεις.

Στη νέα έρευνα χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία που επιτρέπει να σαρωθεί ολόκληρο το DNA ασθενών με λευχαιμία για κοινά στοιχεία που δεν φαίνονται σε υγιή παιδιά.

Η παρουσία καθεμιάς από τις 3 ποικιλομορφίες συνδέεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της νόσου, αν και ακόμα και τότε ο συνολικός κίνδυνος παραμένει πολύ χαμηλός. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας, Richard Houlston, τα αποτελέσματα αποτελούν τις πρώτες ενδείξεις ότι το γενετικό προφίλ παίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, καθώς και του τρόπου δημιουργίας της.

Όπως δήλωσε ο Καθηγητής Mel Greaves, δεν θα πρέπει οι γονείς να θεωρήσουν ότι τα παιδιά εμφανίζουν λευχαιμία αποκλειστικά από κληρονομικούς λόγους ή ατύχημα. Οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου αποτελούν μόνο ένα μέρος των αιτίων, ενώ η ανακάλυψη άλλων παραγόντων που προκαλούν τη λευχαιμία αποτελεί πεδίο έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Nature Genetics’.

Πηγές:
‘Nature Genetics’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη