Τα υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι μπορεί ενδεχομένως να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού όταν τρώνε μαζί με έναν υπέρβαρο φίλο τους παρά με κάποιο αδύνατο παιδί, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας 9 έως 15 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όλα, ανεξάρτητα από το βάρος τους, είχαν την τάση να τρώνε περισσότερο όταν είχαν την ευκαιρία να φάνε με κάποιο φίλο παρά όταν βρίσκονταν μαζί με παιδί που δεν γνώριζαν.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων παρατηρήθηκε όταν ένα υπέρβαρο παιδί έτρωγε μαζί με υπέρβαρο φίλο του.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘American Journal of Clinical Nutrition’, υπογραμμίζουν το ρόλο της επίδρασης των φίλων στην ποσότητα που καταναλώνουν τα παιδιά και πιθανόν στον έλεγχο του βάρους τους.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα παιδιά τρώνε περισσότερο όταν βρίσκονται με φίλους παρά με αγνώστους, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Dr. Sarah-Jean Salvy, του State University of New York.

Η ίδια συνήθεια παρατηρήθηκε και στους ενήλικες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται μερικώς στο ότι οι άνθρωποι είναι περισσότερο προσεχτικοί για την εικόνα τους όταν βρίσκονται με ξένους και μερικώς επειδή οι φίλοι δρουν ως άνθρωποι που δίνουν την άδεια.

Δίνουν την κατεύθυνση σχετικά με αυτό που είναι κατάλληλο να γίνει ή σε αυτή την περίπτωση, να καταναλωθεί.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της έβαλαν 23 υπέρβαρα και 42 φυσιολογικού βάρους παιδιά και εφήβους να περάσουν 45 λεπτά είτε με φίλο είτε με άγνωστο παιδί. Σε κάθε ζευγάρι δόθηκαν παιχνίδια, πάζλ και βιβλία για να ψυχαγωγηθούν, μαζί με μπολ με τσιπς, μπισκότα, καρότα και σταφύλια.

Γενικά, ανακάλυψαν οι ερευνητές ότι ζεύγη φίλων κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες σε σχέση με ζεύγη αγνώστων. Επιπλέον, υπέρβαροι φίλοι κατανάλωναν τις περισσότερες θερμίδες-738 έναντι 444-σε σχέση με ένα υπέρβαρο παιδί που βρισκόταν μαζί με φίλο φυσιολογικού βάρους.

Παιδιά φυσιολογικού βάρους κατανάλωναν κατά μέσον όρο 500 θερμίδες όταν έτρωγαν μαζί με φίλο, ανεξάρτητα από το βάρος του φίλου. Η Salvy σημειώνει ότι πρόσφατη έρευνα σε ενήλικες ανακάλυψε ότι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αυξήσουν το βάρος τους σε διάστημα 30 ετών, αν οι ίδιου φύλου φίλοι ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι –υποδεικνύοντας το ρόλο που ενδεχομένως παίζει η ‘κοινωνική επίδραση’ στο σωματικό βάρος.

Όσον αφορά τα παιδιά και τους εφήβους, είναι γνωστό ότι πολλοί ακολουθούν τη γνώμη των φίλων τους όταν πρέπει να αποφασίσουν αν θα πιούν ή θα καπνίσουν. Τα νέα ευρήματα, δήλωσε η Salvy, υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών επίσης καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το κοινωνικό τους δίκτυο.

Η καλή πλευρά, σύμφωνα με την ερευνήτρια, είναι ότι βοηθώντας κάποιος ένα παιδί να προσανατολιστεί σε υγιεινές επιλογές, μπορεί να καταλήξει να επηρεάσει και τους φίλους του.

Πηγές:
‘American Journal of Clinical Nutrition’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο