Οι κατά τα άλλα υγιείς άνθρωποι που νοσούν από τη νέα γρίπη και δεν έχουν εμφανίσει επιπλοκές δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζονται με αντιικά φάρμακα, σύμφωνα με νέες οδηγίες του Π.Ο.Υ, που εξέδωσε την Παρασκευή.

Για ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη ή επιδείνωση της κατάστασης, ο Π.Ο.Υ συνιστά αγωγή με οσελταμιβίρη (Tamiflu), το γρηγορότερο. Η σύσταση αφορά ομάδες που βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιπλοκές, όπως οι έγκυες, παιδιά μικρότερα των 5 ετών και άνθρωποι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας.

Ταυτόχρονα, η παρουσία προϋπάρχουσας νόσου δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια όλες ή ακόμα και τις περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής νόσου, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ.

Παγκοσμίως, περίπου το 40% των σοβαρών περιπτώσεων εμφανίζονται τώρα σε προηγουμένως υγιή παιδιά και ενήλικες, κυρίως κάτω των 50 ετών, αναφέρει ο Π.Ο.Υ, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς εμφανίζουν ξαφνική και πολύ γρήγορη επιδείνωση της κλινικής τους κατάστασης, συνήθως την πέμπτη ή έκτη μέρα από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου.

Παγκοσμίως, οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με τον ιό της νέας γρίπης συνεχίζουν να εμφανίζουν συνήθη συμπτώματα γρίπης και αναρρώνουν πλήρως σε διάστημα μιας εβδομάδας, ακόμα και χωρίς αγωγή.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να αναζητούν ιατρική φροντίδα όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα κινδύνου σε κάποιον με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τη νέα γρίπη.

  • Ρηχή αναπνοή είτε κατά τη διάρκεια δραστηριότητας είτε σε χαλάρωση
  • Μελάνιασμα
  • Αίμα στα πτύελα
  • Πόνος στο στήθος
  • Αλλαγές στην πνευματική κατάσταση
  • Υψηλός πυρετός που επιμένει περισσότερο από 3μέρες
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Στα παιδιά, παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή, έλλειψη εγρήγορσης, δυσκολία στο ξύπνημα και λίγη ή καθόλου επιθυμία για παιχνίδι.

Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε ότι υπογραμμίζει τη χρήση των αντιικών για την αποφυγή σοβαρής νόσου και θανάτου, μείωση της ανάγκης νοσηλείας και της διάρκειας της νοσηλείας.

Όταν το Tamiflu δεν είναι διαθέσιμο ή δεν μπορεί να χορηγηθεί, μπορεί να δοθεί ζαναμιβίρη (Relenza), συμβουλεύει ο Π.Ο.Υ.

Επισκόπηση μοιραίων περιστατικών παγκοσμίως, σε σχέση με τη νέα γρίπη, καταλήγει ότι τουλάχιστον το 49% των ασθενών είχαν υποβόσκουσα νόσο.

Ερευνητές από το Ινστιτούτο για την Επιτήρηση της Δημόσιας Υγείας, στη Γαλλία, ανέφεραν στο περιοδικό Eurosurveillance ότι δυο παράγοντες φαίνονται ιδιαίτερης σημασίας: Η εγκυμοσύνη και το μεταβολικό σύνδρομο (στο οποίο περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, που δεν έχει θεωρηθεί παράγοντας κινδύνου σε προηγούμενες πανδημίες ή στην εποχική γρίπη).

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν από επίσημες πηγές, αλλά η ομάδα δήλωσε ότι θα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή, δεδομένων των διαφορών σε παράγοντες όπως η ποιότητα των στοιχείων, τα μικρά νούμερα και η ατελής αναφορά.

Και σε γαλοπούλες εμφανίστηκε ο ιός

Την Παρασκευή, αξιωματούχοι Υγείας στη Χιλή ανακοίνωσαν οτι ο ιός της νέας γρίπης μεταπήδησε και σε γαλοπούλες.

Ο ιός της νέας γρίπης έχει εξαπλωθεί σε 177 χώρες και έχουν πεθάνει από αυτόν 1.799 ασθενείς, ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ.

Πηγές:
Π.Ο.Υ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρό το κενό της καινοτομίας στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ψυχικής υγείας
Ποια εμπόδια δυσχεραίνουν την πρόσβαση στις καινοτόμες θεραπείες
Λόγοι για να πιάσετε όντως τον Μάη και να βγείτε από το σπίτι