Κανονικά θα λειτουργήσουν το Σεπτέμβριο τα σχολεία. Η σχετική εισήγηση του Εθνικού Συμβουλίου για την Πανδημία Γρίπης, υιοθετήθηκε καταρχήν από τη συνάντηση των αρμόδιων γενικών γραμματέων των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Τα δύο υπουργεία, ωστόσο, θα παρακολουθούν με ειδικό σύστημα επικοινωνίας την καθημερινότητα των μαθητών στα σχολεία. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα σε ένα σχολείο είναι πολύ πιθανόν, εφόσον αιτιολογείται και επιστημονικά, να κλείσει το σχολείο για ένα μικρό διάστημα αλλά ενδεχομένως και άλλα σχολεία στην ίδια περιοχή.

Όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη από το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι να καθυστερήσουμε όσο είναι δυνατόν την έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας και τούτο διότι, δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε θα δοθούν οι άδειες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια.

Σημειώνω ότι τα σχολεία αποτελούν σύμφωνα και με τις διεθνείς οδηγίες δεξαμενές για τη διάδοση του ιού στην κοινότητα.

Τη στιγμή αυτή στην Ευρώπη, όπως και στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις έχουν θέσει σε ενισχυμένη επιφυλακή τα συστήματά τους, ενόψει της σχολικής περιόδου.

Με νομάρχη

Ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον νομάρχη Αθηνών κ. Γιάννη Σγουρό.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που ακολούθησε της συνάντησης, συζητήθηκε το θέμα του ιού της νέας γρίπης και ειδικότερα ο σχεδιασμός, τόσο σε εθνικό όσο και σε νομαρχιακό επίπεδο, για την αντιμετώπισή της. Μετά τη σύσκεψη, ο κ.

Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

'Ολοκληρώθηκε μία συνάντηση εργασίας με το νομάρχη Αθηνών τον κ Σγουρό και τους συνεργάτες του αλλά και τους επιτελείς του Υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο βέβαια, την καλή προετοιμασία μας ενόψει των μέτρων, που πρόκειται να πάρουμε για την αντιμετώπιση της Νέας Γρίπης.

Εκείνο που θα ήθελα να πω είναι, ότι όλα τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας έχουν επιδείξει υψηλό αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ειδικότερα η Νομαρχία Αθηνών, με πρωτοβουλία του κ.

νομάρχη, πριν από λίγες ημέρες υπέβαλε στο Υπουργείο μας ένα πλήρες σχέδιο, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες μας αξιολόγησαν, ως πάρα πολύ καλό.

Έχει ετοιμαστεί η Νομαρχία και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει και μία συνάντηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ για τις λεπτομέρειες. Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι οι Έλληνες πολίτες πρέπει να αισθάνονται ήσυχοι.

Η πολιτεία ετοιμάζεται, επαγρυπνεί.

Το Εθνικό Σχέδιο αναπτύσσεται σε ολόκληρη την περιφέρεια, σε ολόκληρη την επικράτεια, και σημαντικός θα είναι ο ρόλος και της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Με την προϋπόθεση, ότι θα έχουν προετοιμαστεί πολύ καλά.

Κάτι, που δηλώνει και η σημερινή συνάντηση με τον κ. νομάρχη και με τους συνεργάτες του στη Νομαρχία. Θα ακολουθήσουν και άλλα στάδια συνεργασίας'.

Εμβόλια

Για το θέμα των νέων εμβολίων, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η πρώτη παρτίδα θα φτάσει στη χώρα μας μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. 'Δεν υπάρχει σπουδή, δεν υπάρχει βιασύνη', σχολίασε ο υπουργός, λέγοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής και Επιχειρησιακής Αντιμετώπισης της Γρίπης έχει υποβάλει τις εισηγήσεις του.

Από την πλευρά του, ο κ. Σγουρός δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

'Εμείς ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο αλλά εμείς ευχόμαστε να μην υπάρξει τέτοιο θέμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Και για αυτό καταθέσαμε το τοπικό σχέδιο, το οποίο τυγχάνει της εγκρίσεως του Υπουργείου Υγείας.

Από εκεί και μετά, θα έρθει μια συνεχής, καθημερινή συνεργασία, για να βλέπουμε που θα διορθώνουμε, που θα συμπληρώνουμε την εξέλιξη αυτής της ασθένειας αν λέγεται ασθένεια, της γρίπης.

Επειδή η Αθήνα των 48 Δήμων, των 4.200.000 κατοίκων είναι πάρα πολύ μεγάλος αριθμός, χρειάζεται στελέχωση των υπηρεσιών. Και σε αυτό βρίσκω συμπαραστάτη τον κ. Αβραμόπουλο προς το υπουργείο Εσωτερικών και προς το Υπουργείο Οικονομίας, να στελεχωθούν οι υπηρεσίες στις νομαρχίες'.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια