Ιός που είναι γνωστό πως προκαλεί λευχαιμία και όγκους σε ζώα βρίσκεται σε ορισμένους όγκους του προστάτη και μπορεί ενδεχομένως να αποτελεί μια αιτία πρόκλησης του καρκίνου στον προστάτη, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ιό XMRV στο 27% των ανθρώπινων όγκων προστάτη που εξέτασαν και ιδιαίτερα σε επιθετικούς όγκους.

Η ανακάλυψη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’, μπορεί ενδεχομένως να αποτελέσει τρόπο για καλύτερο εντοπισμό επικίνδυνων όγκων του προστάτη και να βοηθήσει στην παρασκευή φαρμάκων ή εμβολίου για την αντιμετώπιση ή ακόμα και την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Η Dr. Ila Singh του Πανεπιστημίου της Utah και του Columbia στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι η ανάλυση 233 περιστατικών καρκίνου του προστάτη και 101 καλοηθών ομάδας ελέγχου έδειξε ότι υπάρχει σχέση λοίμωξης με τον ιό XMRV και τον καρκίνο στον προστάτη, ειδικά με περισσότερο επιθετικούς όγκους.

Έχουν πρόσφατα ανακαλυφθεί ιοί που προκαλούν ορισμένα είδη καρκίνου, όπως ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) που προκαλεί τον καρκίνο του τραχήλου και ορισμένα περιστατικά καρκίνου του πέους, του πρωκτού, του κεφαλιού και του λαιμού.

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος σε συχνότητα παγκοσμίως στους άντρες, μετά τον καρκίνο του πνεύμονα και ευθύνεται για τον θάνατο 254.000 αντρών το χρόνο.

Παγκοσμίως, ποσοστό 3% των αντρών πεθαίνουν από καρκίνο στον προστάτη, σημειώνει η ομάδα της Singh.

Οι ερευνητές εξέτασαν πιθανή ύπαρξη γενετικού υλικού από οποιονδήποτε ιό, σε όγκους του προστάτη. Ανακάλυψαν ότι ο ιός XMRV ήταν παρόν στο 27% των καρκίνων του προστάτη που εξέτασαν και ότι σχετιζόταν με περισσότερο επιθετικούς όγκους.

Όπως δήλωσαν, ακόμα δεν γνωρίζουν ότι αυτός ο ιός αυτός προκαλεί καρκίνο σε ανθρώπους αλλά είναι σημαντική ερώτηση που θα διερευνηθεί. Ο XMRV είναι ρετροϊός, ένα είδος ιού που εισάγει το γενετικό του χάρτη στα κύτταρα που μολύνει.

Με τον τρόπο αυτό μπορεί να εξουδετερώσει ένα κύτταρο ή να το μετατρέψει σε καρκινογόνο, επηρεάζοντας τα γονίδιά του.

Η Singh δήλωσε ότι εξετάζει να διαπιστώσει αν αυτό μπορεί να συμβαίνει με τον XMRV. Όπως σημειώνει, χρειάζονται απάντηση ερωτήσεις όπως αν ο ιός σχετίζεται με καρκίνο σε άλλους ιστούς εκτός του προστάτη ή με γυναικολογικούς καρκίνους καθώς και πώς μεταδίδεται.

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα