Οι έγκυες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θέτουν τα παιδιά τους σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Βρετανική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 12χρονους ανακάλυψε ότι όσοι είχαν μητέρες που κάπνιζαν στην εγκυμοσύνη εμφάνιζαν 20% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τέτοια προβλήματα.

Οι ερευνητές θεωρούν πως η έκθεση στον καπνό κατά την ενδομήτριο ζωή μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του παιδιού αλλά δέχονται ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες των Πανεπιστημίων του Κάρντιφ, Μπρίστολ, Νόττινχαμ και Γουόργουικ.

Τα παιδιά ρωτήθηκαν αν είχαν εμφανίσει ψυχωσικά επεισόδια, όπως παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, το προηγούμενο εξάμηνο. Συνολικά, ποσοστό 11% εμφάνισε τέτοια επεισόδια.

Η ομάδα αυτή εξετάστηκε και για ενδεχόμενη χρήση κάνναβης και αλκοόλ της μητέρας.
Δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση, ενώ μόνο όσοι είχαν μητέρες που κατανάλωναν περισσότερες από 22 Διεθνείς Μονάδες είχαν υψηλότερο κίνδυνο για ψυχωσικά επεισόδια.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Stanley Zammit, δήλωσε πως το κάπνισμα της μητέρας μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα κινδύνου στην ανάπτυξη ψυχωσικών συνδρόμων στα παιδιά.

Δήλωσε πως παραμένει ασαφής η αιτία της σχέσης αν και είναι πιθανό να σχετίζεται με την ανάπτυξη της εγκεφαλικής λειτουργίας που ελέγχει την προσοχή και τη νόηση. Ωστόσο, δήλωσε πως χρειάζεται περαιτέρω έρευνα στον τομέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας