Δοκιμάζεται στις ΗΠΑ εμβόλιο κατά του καπνίσματος. Η Nabi Biopharmaceuticals, στο Rockville, θα ξεκινήσει έρευνα φάσης 3 δυνητικού εμβολίου που ονομάζεται NicVAX.

Η μελέτη, που θα αποτελέσει το τελευταίο βήμα έρευνας σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αποτελεί την πιο προχωρημένη έρευνα στον τομέα του εμβολίου για τη διακοπή του καπνίσματος.

Το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί να βοηθά τους ανθρώπους να διακόπτουν το κάπνισμα και να μην υποτροπιάζουν. Δεν υπάρχει εγγύηση ότι η έρευνα θα αποδείξει πως το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό ούτε είναι σαφές αν θα αποκτήσει άδεια από τις Αρχές.

Ωστόσο οι ερευνητές είναι αισιόδοξοι.

Το εμβόλιο δρα οδηγώντας το ανοσοποιητικό να κινητοποιείται όταν διαπιστώνει την ύπαρξη νικοτίνης, Η ιδέα είναι ότι τα αντισώματα θα συνδεθούν με τα μόρια νικοτίνης και θα τα εμποδίσουν από την είσοδό τους στον εγκέφαλο, όπου δίνουν στους καπνιστές την αίσθηση του ‘ανεβάσματος’ την οποία επιθυμούν.

Τα αποτελέσματα των ερευνών μέχρι τώρα είναι προκαταρκτικά αλλά υποδεικνύουν ότι οι καπνιστές που αναπτύσσουν υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στον οργανισμό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να διακόψουν τα κάπνισμα. Οι ερευνητές ανέφεραν λίγες παρενέργειες.

Περιμένουν πως το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για 6 έως 12 μήνες μετά τη χορήγησή του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη