Βρετανοί γιατροί ανακοίνωσαν ότι θεραπευτική αγωγή κατά της έντονης έμμηνης ρύσης που προκαλούν τα ινομυώματα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά επερχόμενη εγκυμοσύνη.

Η έρευνα εξέτασε το αποτέλεσμα 215 τοκετών μετά από αγωγή με εμβολισμό της μητριαίας αρτηρίας (UAE). Οι ερευνητές ανακάλυψαν πολύ υψηλότερα ποσοστά αποβολών, καισαρικών και αιμορραγιών μετά τον τοκετό και συνιστούν προσοχή στη σύσταση της συγκεκριμένης μεθόδου.

Οι γιατροί εξέτασαν στοιχεία από 5 μικρές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στη Βρετανία, την Τσεχία και τον Καναδά.

Τα ινομυώματα είναι μικρά καλοήθεις μάζες μαλακού μυός στη μήτρα. Ορισμένες φορές, λόγω του αριθμού, του μεγέθους και του εντοπισμού τους μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο περιόδου ή δυσκολία στη σύλληψη και χρειάζεται θεραπεία.

Όπως δήλωσαν γιατροί του νοσοκομείου Elizabeth Garrett Anderson, μέχρι το 40% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν ινομυώματα.

Ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος αποβολής μετά από εμβολισμό της μητριαίας αρτηρίας ήταν 35% σε σύγκριση με ποσοστό 10 έως 15% που αντιμετώπιζαν οι γυναίκες που δεν υποβλήθηκαν στη θεραπεία.

Το ποσοστό καισαρικής τομής ήταν πολύ υψηλότερο και έφθανε στο 67% έναντι του φυσιολογικού ποσοστού του 20 έως 25%.

Η αιμορραγία μετά τον τοκετό ήταν περισσότερο από δυο φορές πιο συχνή, φθάνοντας στο 14% σε σύγκριση με το 5%. Τα νεογνά είχαν την τάση να είναι μικρότερα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Ertan Saridogan, δήλωσε ότι αν και μεγάλος αριθμός γυναικών έχει ήδη υποβληθεί στη θεραπεία υπάρχουν λίγες έρευνες όσον αφορά τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της μεθόδου.

Δήλωσε ότι επιθυμεί να αυξήσει την ενημέρωση σχετικά με τα επικίνδυνα σημεία αυτής της διαδικασίας.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘The Obstetrician and Gynaecologist.’

Πηγές:
‘The Obstetrician and Gynaecologist.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Κατάχρηση αντιβιοτικών σημειώθηκε κατά την πανδημία COVID-19
Συνάντηση ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ – ΕΟΠΥΥ
Έρευνα συνδέει τα φάρμακα για τις καούρες με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ημικρανίας