Δυο φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού και της οστεοπόρωσης εξαφάνισαν τον καρκίνο του τραχήλου σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα φάρμακα επίσης εξουδετέρωσαν προκαρκινικούς όγκους στον τράχηλο και τον κόλπο και εμπόδισαν την εμφάνιση καρκίνου σε ποντίκια που είχαν προκαρκινικές αλλοιώσεις.

Το φάρμακο για τον καρκίνο του μαστού, φουλβεστράντη, και η ραλοξιφαίνη, για τον καρκίνο του μαστού και την οστεοπόρωση, δόθηκαν σε ποντίκια που έφεραν τον ιό HPV 16, που συνδέεται στενά με τον καρκίνο του τραχήλου. Και τα δυο φάρμακα εμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων στα κύτταρα.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Paul Lambert, του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, δήλωσε ότι έχει αρχίσει να ερευνά αν τα φάρμακα είναι το ίδιο αποτελεσματικά σε ανθρώπινα κύτταρα, όσον αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου στον τράχηλο.

Αν τα πειράματα, που αναμένεται να διαρκέσουν 1 έως 2 χρόνια, έχουν επιτυχία, θα μπορούσαν γρήγορα να ακολουθηθούν από κλινικές δοκιμές, δήλωσαν οι ερευνητές.

Όπως δήλωσε ο Lambert, σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου αποδεικνύονται θετικοί στον ιό HPV 16, αλλά δεν εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου όλες οι γυναίκες που προσβάλλονται από αυτόν, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές να εξετάσουν άλλους παράγοντες.

Όπως εξήγησε ο ερευνητής, καθώς ο τράχηλος και άλλα όργανα αναπαραγωγής της γυναίκας ανταποκρίνονται τόσο στα οιστρογόνα, το εργαστήριό του άρχισε να εστιάζει σε αυτή την ορμόνη.

Η φουλβεστράντη και η ραλοξιφαίνη μπλοκάρουν έναν υποδοχέα που μεσολαβεί στη λειτουργία των οιστρογόνων στα κύτταρα.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Πηγές:
‘Proceedings of the National Academy of Sciences.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας
Επιζώντες από καρκίνο μαστού έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για δεύτερο καρκίνο [μελέτη]
Θα κινηθεί νομικά ο Γ. Καλλιάνος για τον θάνατο του πατέρα του - Επιρρίπτει ευθύνες σε γιατρούς