Άντρες που εργάζονται σε εργοστάσια της Κίνας και εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα χημικής ουσίας που χρησιμοποιείται σε σκληρά πλαστικά μπουκάλια είχαν υψηλά ποσοστά σεξουαλικών προβλημάτων, ανέφεραν ερευνητές.

Η μεγάλη έκθεση στο BPA, ή δισφενόλη A, στον εργασιακό χώρο, συνδέθηκε με δυσκολία στύσης και μειωμένη ερωτική επιθυμία και ικανοποίηση, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία έρχεται να ενισχύσει τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις του BPA στους περισσότερους καταναλωτές.

Οι άντρες της έρευνας εκτέθηκαν σε επίπεδα 50 φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά στα οποία εκτίθεται ο μέσος Αμερικανός, δήλωσε ο ερευνητής Dr. De-Kun Li, ο οποίος δήλωσε ότι δεν γνωρίζουμε αν περισσότερο συνήθεις δόσεις έχουν παρόμοια αποτελέσματα. Ο ερευνητής, του Πανεπιστημίου ‘Οκλαντ, δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός από τα ευρήματα, αλλά θεωρεί πως είναι σοφός ο περιορισμός της έκθεσης όσο διαρκεί η έρευνα για την επίδραση των χαμηλών ποσοτήτων. Ο Li δημοσίευσε τα αποτελέσματα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘Human Reproduction’.

Το BPA χρησιμοποιείται σε ποικιλία καταναλωτικών προϊόντων, όπως σκληρά πλαστικά μπουκάλια και μεταλλικές συσκευασίες φαγητού ή αναψυκτικού. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η έκθεση στο BPA μπορεί ενδεχομένως να βλάπτει το αναπαραγωγικό και νευρικό σύστημα και πιθανόν να προάγει τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη. Πέρσι, προκαταρκτική έρευνα συνέδεσε το BPA με πιθανό κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη.

Ο Li εξέτασε 164 εργάτες εργοστασίου στην Κίνα που είχαν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα BPA στον εργασιακό χώρο. Συγκρίθηκαν με 386 άλλους άντρες στην ίδια πόλη που δούλευαν σε άλλα εργοστάσια ή ήταν παντρεμένοι με εργάτριες.

Οι ερευνητές μέτρησαν την έκθεση στην ουσία μέσω δείγματος αέρα και έδωσαν ερωτηματολόγια στους εργαζόμενους σχετικά με τη σεξουαλική ζωή τους. Σε σύγκριση με τους άλλους εργαζόμενους, οι άντρες που εκτέθηκαν σε υψηλά επίπεδα BPA είχαν περίπου τετραπλάσιες πιθανότητες να αναφέρουν πρόβλημα στύσης, επταπλάσιες πιθανότητες να δηλώσουν δυσκολία εκσπερμάτισης και τετραπλάσιες να αναφέρουν μειωμένη ερωτική επιθυμία ή ικανοποίηση με τη σεξουαλική τους ζωή.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, κατέληξε πέρσι ότι ίχνη BPA που διαρρέουν από μπουκάλια και συσκευασίες φαγητού δεν είναι επικίνδυνα. Ωστόσο, τώρα επανεξετάζει την άποψη μετά από κριτική που άσκησαν οι επιστημονικοί σύμβουλοί του.

Πηγές:
‘Human Reproduction’.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο
Μεγαλειώδες το συλλαλητήριο στο Λασίθι για τις ελλείψεις στην Υγεία
Ερευνητές στοχεύουν να θεραπεύσουν την οστεοαρθρίτιδα σε 5 χρόνια - Οι αρθρώσεις θα αυτοθεραπεύονται