Εισήγηση για κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος αναμένεται να κάνει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Η θετική γνωμοδότηση προέκυψε έπειτα από πρόταση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννη Τούντα, κατά τη συνεδρίαση του ΚΕΣΥ την περασμένη Δευτέρα. Αυτό ανακοίνωσε την Τρίτη ο κ. Γιάννης Τούντας, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με θέμα την αντικαπνιστική εκστρατεία.

Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, η πρόταση που απευθύνεται προς το υπουργείο Υγείας προβλέπει τη συνταγογράφηση των φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος σε άτομα που έχουν 3 χρόνια νοσήματα (ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και διαβήτη).

Τα Ταμεία θα καλύπτουν το 75% της σχετικής δαπάνης.

Για τους καπνιστές που καταφεύγουν στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος των νοσοκομείων, η κάλυψη του φαρμάκου από τα ταμεία θα φτάνει το 25%.

Τα μέτρα

Ο υφυπουργός Υγείας κ. Μιχάλης Τιμοσίδης, και ο Γενικός Γραμματέας Υγείας κ. Αντώνης Δημόπουλος, παραδέχτηκαν ότι τα αντικαπνιστικά μέτρα δεν εφαρμόζονται όπως θα επιθυμούσε η πολιτική ηγεσία. Ο κύριος Τιμοσίδης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη για την απαγόρευση του καπνίσματος σε αυτοκίνητα στα οποία επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τη διακοπή του καπνίσματος Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, παρουσίασε στοιχεία, από τα οποία προκύπτει ότι οι Έλληνες είναι οι πρώτοι καπνιστές παγκοσμίως. Η κατάσταση αυτή-εξήγησε-οφείλεται κυρίως στις γυναίκες, οι οποίες εμφανίζουν αύξηση της καπνιστικής συνήθειας κατά πάνω από 20%, όταν οι άντρες μειώνουν το κάπνισμα κατά 10%.

Δ.Κ

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να αναπτύξουν εμβόλιο για λοιμώξεις ανθεκτικές στα αντιβιοτικά προσπαθούν οι ερευνητές
Η θεραπεία της υπέρτασης αποτρέπει τα ινομυώματα στη μήτρα [μελέτη]
Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας 2024