Σε υποβάθμιση της ιατρικής φροντίδας των διαβητικών, οδηγεί η κρίση.

Τα δημόσια νοσοκομεία δεν προμηθεύονται ανάλογα ινσουλίνης τελευταίας γενιάς, προκειμένου να εξοικονομήσουν πόρους.

Το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων (ΟΠΑΔ) αποζημιώνει έπειτα από πέντε μήνες τα ποσά που πληρώνουν οι διαβητικοί για ταινίες μέτρησης.

Στο ΙΚΑ, εκκρεμεί ακόμη η υπόθεση με την κάλυψη διαβητικών παπουτσιών, ένα μήνα έπειτα από την απαράδεκτη εγκύκλιο και μετά από δεσμεύσεις του διοικητή ότι το θέμα θα λυνόταν σε δέκα μέρες.

Τα παραπάνω ανέφεραν την Τρίτη η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) κ. Αθανασία Καρούνου και ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη (14 Νοεμβρίου).

Οι εκπρόσωποι των φορέων έκαναν λόγο για ‘επιδημία’ διαβήτη στην Ελλάδα, λόγω της παχυσαρκίας και της έλλειψης σωματικής άσκησης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, ζητώντας τη λήψη μέτρων πρόληψης.

Η κ. Καρούνου τόνισε ότι όλοι οι υπεύθυνοι για τη φροντίδα του διαβήτη οφείλουν να πάρουν σοβαρά μέτρα και συγκεκριμένα:

  • Η πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή αποτελεσματικές στρατηγικές και πολιτικές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη, που στόχο θα έχουν την κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων της πάθησης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι, η σωστή λειτουργία του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων αφορά την ίδια μας τη ζωή.
  • Οι πολίτες χρειάζεται να ενημερώνονται ώστε να μπορούν να αναγνωρίζουν τα συμπτώματα του σακχαρώδη διαβήτη, το πώς να προστατευτούν ή να καθυστερήσουν την εκδήλωση του διαβήτη τύπου ΙΙ και των επιπλοκών του.
  • Κάθε άτομο με διαβήτη είναι απαραίτητο να εκπαιδεύεται, έτσι ώστε να ρυθμίζει σωστά το Διαβήτη του και να αντιμετωπίζει με συνέπεια την πάθησή του.

Νοσηρότητα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο διαβήτης αποτελεί παγκοσμίως μια από τις κυριότερες συνιστώσες αυξημένης νοσηρότητας και πρόωρης θνητότητας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, για όλες τις ηλικίες, εκτιμάται ότι τουλάχιστον 1 στους 20 θανάτους αποδίδεται άμεσα ή έμμεσα στη νόσο, ενώ στους ενήλικους ηλικίας 35 ως 64 ετών η αναλογία είναι τουλάχιστον 1 στους 10 θανάτους.

‘Η Ελλάδα εξαιτίας του τρόπου ζωής (υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και έλλειψη σωματικής δραστηριότητας) συγκαταλέγεται στα κράτη με υψηλούς ρυθμούς αύξησης των ατόμων με Διαβήτη. Αυτό επιβάλλει άμεσα τη λήψη μέτρων πρόληψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς’, δήλωσε ο κ.

Ιωαννίδης.

Εκστρατεία

Εκστρατεία Ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη με σύνθημα ‘η κάθε στιγμή… μετράει’, πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων- Συλλόγων Ατόμων με Διαβήτη, στο πλαίσιο των δράσεών της και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Διαβήτη.

Στόχος είναι η ορθή πληροφόρηση των ατόμων με διαβήτη, των γονέων, των εκπαιδευτικών καθώς και του ευρέως κοινού σχετικά με τη νόσο.

Η Ομοσπονδία έχει ήδη επισκεφτεί τα Ιωάννινα και τη Λάρισα όπου η απήχηση του κοινού στο κάλεσμα ήταν πολύ μεγάλη.

Στα ενημερωτικά περίπτερα που στήθηκαν στις δύο πόλεις ενημερώθηκαν περισσότερα από 6.000 άτομα, ενώ περισσότεροι από 1.600 άνθρωποι υποβλήθηκαν σε μέτρηση Σακχάρου. Η Εκστρατεία προβλέπεται να συνεχιστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας μέσα στο 2011.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συμβαίνει με το Relyvrio που "κόπηκε" η διάθεσή του στην Ελλάδα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη